Významná plus ovčího sýra:
- obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou, která podporuje odbourávání tukové tkáně
- až 2x vyšší obsah vápníku, než u sýrů z kravského mléka
- velmi dobrá stravitelnost
- hodí se i pro lidi s nesnášenlivostí laktózy
Suroviny:
- 5 velkých brambor
- půl na půl hladká a hrubá špaldová mouka (pokud seženete polohrubou, máte vyhráno)
- čerstvý nebo mražený špenát dle chuti
- hrstka nasekaných vlašských ořechů
- sůl
- zakysaná smetana
- uzený ovčí sýr
- jarní cibulka
Brambory oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Mírně osolíme a přidáme na drobno posekaný spařený špenát, ten mražený samozřejmě musíme nejdřív rozmrazit a důkladně zbavit vody, a ořechy. Pak postupně přidáváme mouku. Přesné množství mouky lze těžko odhadnout, jelikož záleží na typu brambor. Správné množství mouky vyzkoušíme tak, že do vroucí vody vhodíme jednu halušku a pokud se nerozpadne, máme tu správou konzistenci těsta. Pak, nejlépe pomocí speciálního cedníku, sázíme halušky do vroucí osolené vody. Když vyplavou na hladinu, můžeme vyndávat. Podáváme promíchané se zakysanou smetanou a posypané strouhaným ovčím sýrem a cibulkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat