Datlový chlebíček

Tak nějak mi dochází, že když svůj výtvor neokomentuju hned po vytvoření, tak už vlastně nikdy. Po čase už totiž nejsem plná oněch potřebných dojmů a doznívajících chutí. I když tenhle chlebíček asi pár dojmů zanechal, protože byl do večera pryč. Stejný efekt nikdy nemůžu zaručit, ovšem za zkoušku nic nedáte.


Významná plus datlí:
  • jsou nejlepší náhražkou sladkostí - až ze 70% jsou totiž tvořeny přírodními cukry
  • důležitý zdroj draslíku a vápníku
  • obzvláště bohaté na vitamin B1 a A
  • obsahují nadměrné množství aminokyseliny tryptofanu, který působí jako uspávadlo
  • mají schopnost snižovat krevní tlak

Suroviny:
  • 250 g datlí
  • 2 zralé banàny
  • 100 ml silné kávy
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g sušených brusinek
  • 60 g hořké čokolády (80% kakaa) 
  • 140 g instantní polenty
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 bílky


Troubu rozehřejeme na 180°C. Datle zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Poté vodu slijeme a datle spolu s banány a kávou rozmixujeme na kaši. Přidáme posekané ořechy, čokoládu, celé brusinky, polentu a prášek do pečiva. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sních, který zlehka vmícháme do těsta. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme do něj těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě 50 minut.

Tip: Možná už jste si všimly internetového boomu ve formě sněhu z cizrnového nebo fazolového nálevu, kterým lze bílky bez problému nahradit. Použijte k tomu vodu z 1/2 plechovky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts