Špagety s cizrnovými kuličkami

Nemám zrovna moc v oblibě, když mě někdo odsuzuje za to, že jako vegetarián mám občas chuť na ,,něco jako maso.'' A že se to neděje zřídka. Osobně jsem nepřestala jíst maso proto, že by mi nechutnalo, ale čistě z etických důvodů, a tak nechápu, co je špatného na tom, hledat občas náhradu aspoň trochu připomínající chuť masa. Třeba jako tyhle ,,masové kuličky''. Bože, milovala jsem masové kuličky! Ovšem teď mám svoje důvody, proč si je prostě nedám, a tak jsem  vyrobila tyhle cizrnové. Oproti těm masovým jsou možná o něco náročnější na přípravu, ale jejich chuť vám ten čas určitě vynahradí a navíc můžete mít dobrý pocit, že svým jídlem neubližujete nikomu jinému.


Významná plus cizrny:
  • vysoký podíl kyseliny linolové - patří mezi tzv. omega 6 nenasycené mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu)
  • značný obsah vápníku a železa (3x více než v mase)
  • vysoký obsah kyseliny pangamové (vitamin B15) - je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí
  • je také dobrým zdrojem kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu


Kuličky (1 plech):
  • 250 g sterilované cizrny (nebo 100 g syrové)
  • 200 g žampionů
  • 60 g sójového granulátu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 lžička lahůdkové papriky
  • 3 lžíce pšeničného lepku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl, pepř

Rajčatová omáčka:
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • sůl, pepř
+ celozrnné špagety

Troubu předehřejeme na 150°C. Sójový granulát povaříme v zeleninovém vývaru zhruba 10 minut. Pak jej důkladně zbavíme přebytečné tekutiny a spolu s okapanou cizrnou a žampiony pomeleme na masovém strojku. Ke směsi přidáme rozmačkaný česnek, všechny ostatní ingredience a důkladně propojíme. Následně tvoříme kuličky o velikost pingpongového míčku, které klademe na plech s pečícím papírem potřeným olivovým olejem. Pečeme při 150°C asi 1 hodinu. Poté necháme chvíli zchladnout, kuličky pak lépe drží pohromadě. 
Během pečení oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme rozdrcený česnek a mírně osmahneme. Vše zasypeme cukrem a necháme asi 2 minutky zkaramelizovat. Pak přidáme krájená rajčata a dusíme asi 15 minut, dokud se část tekutiny neodpaří a nedosáhneme požadované hustoty.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts