Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Do Evropy se dostala v 16. století a v současnosti je jednou z nejpěstovanějších bylinek.
- říká se, že umí zbavit opilosti a napomáhá v lásce
- obsahuje množství léčivých látek - silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje, tanin a další
- využívá se převážně při problémech s trávením – podporuje žaludeční činnost, snižuje nadýmání a rozvíjí chuť k jídlu
- osvědčuje se též při mírných depresích, nespavosti a migréně, protože dokáže zklidnit a uvolnit
- je určena i k zevnímu použití na urychlení léčby odřenin a drobných ran
- pokud pěstujete okrasné dřeviny či byliny věnujte bazalce také pozornost, odpuzuje totiž hmyz
- pozor! - bazalka se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také dětem do dvanácti let
Pěstování
Bazalku si bez problému pořídíte už předpěstovanou v květináčku, trvale ven byste ji ale měli umístit až po ,,zmrzlých mužích'' (12.-14.5), nesnáší totiž přízemní mrazíky. Není ale vůbec těžké, zasadit si ji ze semínka. S výsevem ,, za okno'' začněte začátkem března a použijte k tomu nejlépe speciální substrát na bylinky. Už po třech týdnech najdete vzrostlé rostlinky.
Během celého života by měla mít bazalka dostatek světla, tepla a vody. Aby se dobře rozrůstala, je třeba ji zaštipovat a nedovolit růst do květu. Ostřihávejte proto vrcholky výhonků, tam, kde ji odstřihnete, se znovu rozvětví a bude košatější. Na podzim se ovšem s bazalkou musíte rozloučit. Jde totiž o jednoletou rostlinu, a tak ji neuchráníte ani doma v květináči.
Odrůdy
Bazalka se pěstuje v mnoha odrůdách. Hned vizuálně se liší vybarvením listů – světle zelená, sytě zelená, purpurová a šedavá. Druhým rozdílem je tvar listů. Původně měly bazalky menší oválný list s výrazným žilkování. Nyní se původní ovály dost liší ve velikosti a již se objevují i listy dalších tvarů. Neméně důležité je pro bazalku typické aroma. Nejčastěji se setkáváme s odrůdami vonícími po anýzu, citronu, skořici, nebo hřebíčku či vanilce. O mnoha druzích asijských bazalek ani nemluvě.
Využití v kuchyni
Z rostlinky se nejčastěji používají listy. Ty můžete nasekat, rozdrtit, usušit i zmrazit. Bylinka má silnou kořeněnou chuť, která skvěle dochutí většinu jídel. Výrazná chuť bazalky se navíc znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omáček, pizz, těstovin i luštěnin. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, marinády, dresinky a saláty.
S čím kombinovat
- kapary, pažitka, lístky koriandru, česnek, majoránka, oregano, máta, cibule, petržel, rozmarýn, tymián, artyčoky, lilek, listová zelenina, houby, olivy
Využití jako lék
Proti horečce je účinný nálev z bazalkových semen . Asi 3 lžičky semen zalijte 500 ml vroucí vody a 10 minut povařte . Nechte louhovat dalších 10 minut . Dobře působí nejen proti horečce, ale i při chorobách ledvin.
Pro děti na uklidnění, na vykašlávání , pro úlevu při nadýmání, či pro povzbuzení chuti k jídlu si uvařte bazalkový čaj ze 3 lžic bazalkových listů a hrnku vody. Nechte 5 min odstát, podávejte třikrát denně.
Proti zánětu uší se kape vymačkaná šťáva z bazalky do zvukovodu.
Při zánětu mandlí použijte bazalkové kloktadlo. Udělejte si odvar ze sušené bazalky. Ten pomáhá i při poruchách trávicího ústrojí. 1 lžíci sušené bazalky vařte 10 min ve 1/4 l vody a poté nechte 15 minut louhovat. Preventivně kloktejte, při poruchách zažívání pijte 3× denně po jídle. Silnější nálev lze také inhalovat .
Při bodnutí hmyzem pokryjte postižené místo lístky bazalky. Také můžete bazalkový obklad použít na špatně se hojící rány. Dobře působí na opruzeniny, pomáhá při bolestech kloubů a při revmatismu.
Při zácpě užívejte vinný odvar z 1 polévkové lžíce sušených bazalkových lístků s 3/4 l vína a 1 lžící jedlého oleje . Svaříme a necháme vychladnout. Po přecezení se užívají jedna až dvě lžičky po jídle.
Víte, že…
- V květináči na okně poslouží bazalka jako repelent proti hmyzu, především proti otravným mouchám.
- Na zahrádce pěstujte bazalku vedle rajčat. Má ráda stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Pokud ji budete sázet v blízkosti rajčat a okurek, chráníte je tím před padlím. Navíc prý bazalka zvýší vůni rajčat.
- Po uříznutí se musí bazalka hned zpracovat, protože rychle ztrácí svou typickou intenzivní chuť.
- Aby vám rostlina vydržela co nejdéle, tak ji při postupném dorůstání zaštipujte, aby nevykvetla. Odštipujte mladé lístky a vrcholky výhonů, tím začne košatit.
- Suší se ve stínu v tenké vrstvě. Teplota při sušení by neměla přesáhnout třicet pět stupňů Celsia.
Zdroj: abeceda zdraví
Žádné komentáře:
Okomentovat