Polévka z pečených paprik

Pomalu se nám vracejí dny, kdy je nejlepší navléknout ponožky a zalézt pod deku. A proč se navíc nezahřát výbornou polévkou. Pečená zelenina jí dodá nezaměnitelnou chuť a díky pečeným semínkům i skvěle zasytí. Z uvedeného množství surovin připravíte opravdu hustý krém, kterým můžete nahradit hlavní jídlo. V jiném případě není nic jednoduššího, než polévku naředit větším množstvím vody, případně použít poloviční množství zeleniny. 



Suroviny:
  • 500 g červených paprik
  • 300 g rajčat
  • 200 g lilku
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 3 jarní cibulky
  • lžíce olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • špetka soli
Troubu předehřejeme na 200°C. Všechnu zeleninu omyjeme, rajčata na vrchní straně nařízneme do kříže, papriky a lilek propícháme nožem. Vše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Slunečnicová semínka vysypeme do menšího pekáčku, dáme k zelenině do trouby a pečeme zhruba 15 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení rajčata vložíme do studené vody a oloupeme. Papriku s lilkem necháme lehce zchladnout a poté taky zbavíme slupky, stopek a papriky i semínek. Cibuli oloupeme, na jemno nasekáme a necháme v hrnci zesklovatět na trošce oleje, ztlumíme výkon, přisypeme mletou papriku a zvolna orestujeme. Pak přilijeme vývar a přidáme rajčata, papriky a lilek nakrájený na kostičky. Polévku přivedeme k varu a rozmixujeme dohladka. Dle chuti osolíme.
Vychladlá slunečnicová semínka rozdrtíme v hmoždíři s olejem, tymiánem, a solí. Přidáme na jemno pokrájenou jarní cibulku a promícháme. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts