Nasi goreng

Za orientálně znějícím názvem nehledejte nic složitého. Jde v podstatě o restovanou rýži se zeleninou. I přesto má v sobě tohle jídlo neskutečný šmrnc, který mě vždycky dostane :)  

Nehledě na jednoduchost je Nasi goreng národním pokrmem v Indonésii. Mnoho Indonésanů, Malajců a obyvatel Singapuru jí tuhle smaženou rýži k snídani, k obědu i k večeři.
Podle jedné legendy toto jídlo vzniklo poměrně kuriózně: panovníci říše Majapahit prý pořádali jednou ročně slavnosti pro své úředníky. Jídlo bylo k dispozici na dvou obrovských stolech, na jednom byla jídla s rýží, na druhém s nudlemi. Pokrmy se přinášely v mísách a každý host si bral, na co měl chuť. Když slavnost skončila, všechny zbytky z mís se smíchaly a osmažily ve dvou obrovských pánvích. V jedné jídla rýžová, v druhé jídla nudlová. Obsah byl potom nabídnut chudým. Rýžové směsi se začalo říkat nasi goreng, nudlové bami goreng.




Suroviny:

  • 300 g jasmínové rýže
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 6 vajec
  • 1 větší šalotka
  • 4 větší jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce Sambal Oelek (chilli směs)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky Ketjap Manis (/1 lžíce sójové omáčky + 1 lžička třtinového cukru)
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Rýži uvaříme ideálně den předem, a to v poměru - rýže : voda = 1 : 1,5. Vodu na rýži osolíme jen zlehka. Následující den ve woku rozpálíme ideálně arašídový, ale lze použít i řepkový olej a necháme na něm osmažit ze všech stran tofu nakrájené na menší kostičky (0,5 x 0,5) a dáme bokem. Poté do stejné pánve vlijeme 3 rozšlehaná vejce, necháme je zatuhnout a pomocí vařečky roztrháme na malé kousky a opět dáme bokem do misky. Vejce by měla být sušší než jste zvyklý u klasických míchaných. Pak v pánvi ještě můžete udělat ze zbylých 3 vajec volská oka, nebo se pokuste v hrnci s vroucí vodou připravit takzvaná ztracená vejce, což však vyžaduje více času a trošku zručnosti. 
Wok setřeme papírovou utěrkou, opět v něm rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět šalotku. Na to přidáme polovinu pokrájené jarní cibulky, prolisovaný česnek, strouhaný zázvor a Sambal. Směs necháme rozvonět. Následně přidáme rýži, důkladně promícháme a necelých 5 minut za stálého míchání restujeme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, zbytek jarní cibulky, tofu a smažená vejce. Dle chuti můžeme ještě přidat Sambal. Záměrně se nepřidává žádná sůl, protože jak sójovka, tak Sambal jsou samy o sobě dost slané, nicméně před podáváním určitě ochutnejte a dle potřeby případně dosolte. Podávejte s na proužky nakrájeným volským okem nebo ztraceným vejcem v celku.

Pozn. Sambal je pálivá pasta používaná jako přísada do pokrmů. Základem je lisovaný česnek, paprika, zázvor, chilli papričky, kayenský pepř, worcesterská omáčka.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts