Jednoduše, rychle a skoro jako v Ikea. :) Neobvyklá kombinace bulguru a lilku mě naprosto okouzlila a věřím, že i vy si ji zamilujete. Vše navíc podtrženo skvělou kombinací koření a smetanově jemnou krémovou omáčkou. Podle mého ideální jídlo do zmrzlého počasí, které dokonale zahřeje a pohladí.
Suroviny (cca 40 kuliček):
- 600 g lilku
- 200 bulguru
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 150 g kukuřičné polohrubé mouky
- 2 lžičky lahůdkové papriky
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- sůl, pepř
Smetanová omáčka:
- 5 lžic oleje
- 4 lžíce mouky
- 500 ml vývaru
- 150 ml smetany s vyšším obsahem tuku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička sójové omáčky extra dark (obyčejné bude třeba o něco víc)
- pár kapek citronové šťávy
- špetka sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžíce brusinek
- sůl, pepř
- brusinky k podávání
- vařené brambory nebo kaše jako příloha
Bulgur zalijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme 10 minut povařit. Pak hrnec dáme bokem a necháme pod pokličkou dojít, dokud se veškerá zbylá tekutina nevsákne. Troubu rozehřejeme na 180°C. Lilek nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, osolíme a necháme vypotit. Poté ho osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kostičky, přesuneme na plech a pečeme zhruba 25 minut. Mezitím na pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme na něm nasekanou cibuli dozlatova. Když bulgur i lilek lehce vychladnou, přendáme je spolu s cibulí do větší misky, přidáme koření a tyčovým mixerem zlehka rozmixujeme - ze směsi by ale neměla vzniknout kaše. Na závěr přidáme mouku, dle potřeby ochutíme a důkladně promícháme. Tvoříme kuličky o velikosti pingpongového míčku a buďto smažíme na pánvi, nebo pečeme potřené trochou oleje při 200°C asi hodinu.
Během pečení/smažení připravíme omáčku. Do hrnce vlijeme olej, necháme zahřát a pomalu za stálého míchání přisypáváme mouku. Vzniklou jíšku opět za stálého míchání zředíme vývarem a vyšleháme v hladkou omáčku. Zjemníme smetanou, přidáme droždí, sójovou omáčkou, citronovou šťávu, brusinky, rozmarýn a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme asi 5 minut povařit.
Žádné komentáře:
Okomentovat