Švédské bezmasé kuličky

Jednoduše, rychle a skoro jako v Ikea. :) Neobvyklá kombinace bulguru a lilku mě naprosto okouzlila a věřím, že i vy si ji zamilujete. Vše navíc podtrženo skvělou kombinací koření a smetanově jemnou krémovou omáčkou. Podle mého ideální jídlo do zmrzlého počasí, které dokonale zahřeje a pohladí.


Suroviny (cca 40 kuliček):
  • 600 g lilku
  • 200  bulguru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 150 g kukuřičné polohrubé mouky
  • 2 lžičky lahůdkové papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • sůl, pepř


Smetanová omáčka:
  • 5 lžic oleje
  • 4 lžíce mouky
  • 500 ml vývaru
  • 150 ml smetany s vyšším obsahem tuku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sójové omáčky extra dark (obyčejné bude třeba o něco víc)
  • pár kapek citronové šťávy
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžíce brusinek
  • sůl, pepř
  • brusinky k podávání
  • vařené brambory nebo kaše jako příloha

Bulgur zalijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme 10 minut povařit. Pak hrnec dáme bokem a necháme pod pokličkou dojít, dokud se veškerá zbylá tekutina nevsákne. Troubu rozehřejeme na 180°C. Lilek nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, osolíme a necháme vypotit. Poté ho osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kostičky, přesuneme na plech a pečeme zhruba 25 minut. Mezitím na pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme na něm nasekanou cibuli dozlatova. Když bulgur i lilek lehce vychladnou, přendáme je spolu s cibulí do větší misky, přidáme koření a tyčovým mixerem zlehka rozmixujeme - ze směsi by ale neměla vzniknout kaše. Na závěr přidáme mouku, dle potřeby ochutíme a důkladně promícháme. Tvoříme kuličky o velikosti pingpongového míčku a buďto smažíme na pánvi, nebo pečeme potřené trochou oleje při 200°C asi hodinu. 
Během pečení/smažení připravíme omáčku. Do hrnce vlijeme olej, necháme zahřát a pomalu za stálého míchání přisypáváme mouku. Vzniklou jíšku opět za stálého míchání zředíme vývarem a vyšleháme v hladkou omáčku. Zjemníme smetanou, přidáme droždí, sójovou omáčkou, citronovou šťávu, brusinky, rozmarýn a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme asi 5 minut povařit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts