Cheesecake s jahodami a mátou

Na jednu stranu mám mátu hrozně ráda, ale zároveň je to hrozný plevel, který se rozhodl mít bylinkovou zahrádku jen a jen pro sebe. A tak se jí snažím přidávat do všeho možného, jen abych ji netrhala nadarmo, což nedělám zrovna ráda. Pro začátek jsem jí zkusila doplnit klasický cheesecake. Takže cheesová řada pokračuje.


Suroviny:

  • 250 g máslových sušenek
  • 125 g másla
  • 600 g Philadelphie
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g zakysané smetany
  • 3 vejce + 1 žloutek
  • šťáva z půl limetky
  • několik lístků máty
Jahodová poleva
  • 200 g mražených jahod
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 větvičky máty
Sušenky rozdrtíme v robotu a důkladně smícháme se změklým máslem. Sušenkovou směs napěchujeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem tak, aby jeho okraje přesahovaly. Sýr vymícháme s cukrem dohladka. Potom přidáme smetanu a limetkovou šťávu. na závěr metličkou zlehka zašleháme vejce, jedno po druhém. Na sušenkový korpus natrháme malé kousky máty a zalijeme krémem. S formou mírně bouchneme o stůl a necháme asi 5 minut odsát, aby vyplavaly bubliny. Mezitím v kastrůlku rozpustíme jahody s cukrem a celými větvičkami máty a necháme na mírném ohni redukovat, až vznikne hustší medová konzistence. Takto připravenou polevu lžičkou nalijeme na sýrovou náplň a pečeme ve vyhřáté troubě spolu s plechem s vodou zpočátku na 200° asi 20 minut, následně teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 40 minut. Cheesecake necháme v troubě zchladnout a necháme, nejlépe přes noc, ztuhnout v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts