(Ne)velikonoční beránek

Beránek představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé na Velikonoce pojídali beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta. V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa. Takže už víte, proč se na Velikonoce peče právě beránek. Nejsem přílišným milovníkem piškotového těsta, z něhož se beránek často dělá, a tak jsem zkusila beránka ala chlebíček. A nakonec nám nevydržel ani do těch Velikonoc...



Suroviny:

  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g sušených meruněk
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g mandlí
  • 125 g celozrnné mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 5 drcených hlaviček hřebíčků
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
U třech vajec oddělíme bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky a zbylé celé vejce utřeme s cukrem do pěny (trvá to tak 20 minut). Pak přidáme med. Mouku prosejeme do mísy, přidáme kypřící prášek, koření a všechno pokrájené ovoce i ořechy nasekané na menší kousky.Na závěr lehce  vmícháme sníh. Těsto vlijeme do důkladně vymazané a vysypané větší formy, přiklopíme druhou půlkou formy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 180°C. 

Já jsem trochu neodhadla množství těsta na formu, takže jsem ho pekla v obou půlkách zvlášť. Každá forma je totiž trošku jinak velká, takže si množství upravte podle sebe, nebo z části upečte třeba muffiny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts