Netvrdím, že knedlíky jsou úplně mým nejoblíbenějším jídlem, ale jednou za čas se po nich prostě můžu utlouct. Navíc, když jsou plněné. Klasickou variantu z bramborového těsta s uzeným masem asi znáte všichni. V tomhle receptu se dá uzené samozřejmě taky použít, ale podle mého je tofu skvělou zdravější alternativou. A jáhly nebo-li loupané proso jsou známé svojí vysokou výživovou hodnotou - obsahují velké množství minerálních látek, vlákninu a vitamíny skupiny B, takže proč je nevyužít?
Inspirace: Bioabecedář Hanky Zemanové
Suroviny asi na 8 knedlíků:
- 100 g jáhel v syrovém stavu
- 250 g brambor uvařených ve slupce
- 200 g hrubé špaldové mouky (+ na poprášení pracovní desky)
- 1 vejce
- sůl
Náplň:
- 1 balení (asi 200 g) uzeného tofu
- 2 větší cibule
- 2 lžíce sójové omáčky
- olej

Jáhly spaříme a následně uvaříme dle návodu na obalu. Brambory prolisujeme, následně ještě rozmačkáme a smícháme ve větší míse s jáhly. Přidáme mouku, vejce, sůl a nejlíp pomocí rukou zpracujeme v hladké těsto, ze kterého tvoříme stejně velké bochánky.Dáme vařit vodu na knedlíky a mezitím si připravíme náplň. Na rozpáleném oleji dozlatova orestujeme nasekanou cibuli. Pak přidáme rukou rozdrobené tofu, necháme opražit a zalijeme sójovou omáčkou. Směs by měla být výraznější, těsto část chutí stáhne. Takto připravenou směsí plníme jednotlivé bochánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě - po vyplavání ještě 7 minut.
Dušené červené zelí:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 150 ml červeného vína
- 1 jablko
- sůl, pepř
- 2 lžičky octa
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
Zelí nakrájíme na jemno a osmažíme na rozpáleném oleji. Necháme ho pustit šťávu, ztlumíme plamen a asi 15 minut podusíme. Následně podlijeme červeným vínem a ještě dusíme, dokud se všechno víno neodpaří. Pak přidáme nastrouhané oloupané, jádřinců zbavené jablko a podlijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Osolíme, opepříme a vaříme, dokud není zelí měkké. Na závěr z trochy vody a mouky připravíme jíšku, kterou zelí zahustíme. Dochutíme octem, pepřem a případně ještě dosolíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat