Nebo to taky můžeme nazvat třeba tofu-knedlo-patizo. Ale nemám ráda, když si moje jídla hrají na něco, co nejsou, Radši spoléhám na přirozenou krásu a umění zaujmout, a to se mi, myslím, tentokrát povedlo. Nejde o nic těžkého, ale přitom si troufám říct, že spousta lidí by občas raději sáhla po této variantě, než po tradičních knedlících s pečeným vepřovým a zelím.
Patizonové zelí:
- 2 větší patizony (stejně dobře poslouží i cukety)
- 1 cibule
- 1 lžíce jablečného vinného octa
- 1 vrchovatá lžička škrobu
- sůl, pepř
- olej
Ovesné knedlíky:
- 150 g jemných ovesných vloček
- 4 lžíce burisonů
- asi 5 lžic mouky (jakékoliv)
- hrst petrželky
- sůl
Pikantní tofu:
- 1 balení tofu natural
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 sušená rajčata v oleji
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Ze všeho nejdřív zabalíme tofu do papírových utěrek, na něj položíme prkýnko a zatížíme, abychom ho zbavili přebytečné vody. Poté jej nakrájíme na plátky a naložíme do marinádu. Tu připravíme smícháním olivového oleje s hořčicí a sójovou omáčkou, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata, rozmačkaný česnek, osolíme a opepříme a necháme alespoň 1 hodinu uležet. Následně ogrilujeme, nebo opečeme na pánvi. Přejdeme na zelí. Na oleji zpěníme na jemno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Patizony oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme na hrubo. Poté je přidáme k cibuli, krátce osmažíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na závěr osolíme, opepříme, lehce zahustíme lžičkou škrobu rozmíchanou v trošce vody a ještě chvilku necháme povařit. Mezitím ovesné vločky zalijeme trochou horké vody. Pozor, jenom tak, aby veškerou tekutiny zvládly vsáknout. Přidáme burisony, petrželku, sůl, posypeme moukou a vypracujeme hutnější těsto z něhož tvarujeme kuličky. Ty vhodíme do horké osolené vody a po vyplavání vaříme asi 5-10 minut, záleží na velikosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat