Pečený květák v salátovém lůžku

Teď asi zírají všichni, co květák doposud jedli jenom smažený. Ne, že bych na něj občas taky neměla chuť, ale čeho je moc, toho je zkrátka příliš. A tak jsem ho chtěla nějak vylepšit, pozvednout, aby to bylo jídlo, ze kterého budu mít vážně radost a přitom nebudou muset strávit hodiny v kuchyni. Cehož se mi, myslím, celkem obstojně podařilo dosáhnout.



Suroviny:
  • 1 větší hlávka květáku
  • 1 velká červená cibule
  • 1 palička česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce balsamica
  • 1 lžíce černých sezamových semínek
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička estragonu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • sůl, pepř

  • 70 g strouhaného Grana padano/Gran Moravia
  • hlávka ledového salátu
  • jogurt
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka
Květák rozebereme na menší růžičky a důkladně omyjeme a osušíme. Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na tenčí měsíčky, česnek rozkrojíme podélně a vše přidáme ke květáku. V misce smícháme olej se všemi ostatními ingrediencemi, tuto směs nalijeme na zeleninu a důkladně promícháme. Dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme asi 45 minut. Během pečení několikrát promícháme, Na závěr posypeme strouhaným parmazánem a dáme ještě na chvilku pod gril, dokud není zelenina na povrchu dozlatova. Podáváme v listech ledového salátu, zakápnuté citronovou šťávou, jogurtem a posypané petrželkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts