Významná plus medu:
- obsahuje rychlé cukry, především fruktózu a glukózu, a slouží tedy jako okamžitý zdroj energie
- má také antibakteriální účinky, výborně pomáhá při nemocech dýchacích cest
- světlý květový med obsahuje více jednoduchých cukrů, bílkovin a méně zatěžuje zažívání - je tedy vhodný pro malé děti a oslabené osoby
- tmavý medovicový vzniká z rostlinné šťávy, která proudí v listech a jehličí stromů nebo keřů, obsahuje málo bílkovin, hodně rostlinných silic a aromatických látek
Suroviny:
- 350 g cukety
- 200 g hladké pohankové mouky
- 150 g ovesných vloček
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 4 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 2 celá vejce
Troubu předehřejeme na 180°C. Cuketu nahrubo nastrouháme a vymačkáme veškerou vodu. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Zvlášť prošleháme vejce, přidáme olej, med, vanilkový cukr a důkladně rozmícháme. Tekutou část přilijeme k sypké a přidáme cuketu. Vše spojíme dohromady, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat