Sezona dýní sice zrovna není v plném proudu, ale ne vždycky jdou mé chutě v souladu s ročním obdobím. A co je jednoduššího než placičky všeho druhu? Je to tak krásně univerzální jídlo, které navíc nikdy neurazí (aspoň mě).
Významná plus dýně:
- obsah velkého množství rozpustné vlákniny způsobuje velkou schopnost zahánět hlad
- velmi nízký obsah sodíku a naopak vysoký obsah draslíku pomáhá snižovat krevní tlak
- podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla
- dužina neutralizuje žaludeční kyseliny
- kombinace tří nejúčinnějších látek, u nichž byly prokázány antikarcinogenní účinky - betakaroten, vitamin C a vláknina
Suroviny:
- 600 g dýňové dužiny (1 střední hokkaido)
- 200 g čerstvého kozího sýru
- 2 vejce
- 2 lžíce dýňových semínek
- 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce kukuřičné strouhanky
- 1 lžíce škrobu
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- špetka drceného chilli
- sůl, pepř
Polovinu dýně nastrouháme najemno, druhou půlku nahrubo. Přidáme kozí sýr, vejce a
důkladně promícháme. Dýňová semínka lehce rozdrtíme v hmoždíři a spolu s moukou, strouhankou a škrobem přimícháme k dýňové směsi. Ochutíme rozmačkaným česnekem, nadrobno posekaným rozmarýnem, chilli kořením a dle chuti osolíme a opepříme. Vytvoříme placičky, které smažíme na rozpálené pánvi po obou stranách, nebo je potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby, kde je také nezapomeneme otočit, a pečeme do křupava.
důkladně promícháme. Dýňová semínka lehce rozdrtíme v hmoždíři a spolu s moukou, strouhankou a škrobem přimícháme k dýňové směsi. Ochutíme rozmačkaným česnekem, nadrobno posekaným rozmarýnem, chilli kořením a dle chuti osolíme a opepříme. Vytvoříme placičky, které smažíme na rozpálené pánvi po obou stranách, nebo je potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby, kde je také nezapomeneme otočit, a pečeme do křupava.
Žádné komentáře:
Okomentovat