Upřímně, s fenyklem moc nekamarádíme. Jedli jste ho někdy syrový? Někdo říká, že mu přišel na chuť až po chvíli, ale já věděla, že syrový už rozhodně nechci ochutnat. Ovšem na pohled je to poměrně sympatická zelenina, a tak jsem mu chtěla dát ještě šanci. Je fakt, že vařením jeho charakteristickou lékořicovou chuť téměř úplně potlačíte a nakonec je spíš neutrální, ale asi právě proto mi to tak vyhovuje.
Významná plus fenyklu:
- uvolňuje hladké svalstvo trávicího traktu
- pomáhá uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev
- působí příznivě proti nadýmání
- semínka jsou močopudná, čímž snižují zadržování tekutin v těle
- výluh ze semen fenyklu je užitečný jako prostředek usnadňující vykašlávání
- v lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a podporu laktace
- 2 bulvy fenyklu
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- 2 žloutky
- 2 lžíce petrželkového pesta
- 50 g Grana padano/Gran Moravia
- sůl, pepř
Fenykl zbavíme vrchní slupky a oschlých zelených částí a nakrájíme na menší dílky. V pánvi rozpustíme máslo, osmahneme na něm česnek nakrájený na plátky a přidáme dílky fenyklu, které ještě krátce osmahneme. Poté podlijeme trochou horké vody, osolíme, opepříme a dusíme asi 15 minut doměkka. Následně fenykl a i s česnekem vložíme do máslem mírně vymazaného pekáčku. Ve smetaně důkladně rozšleháme žloutky spolu s pestem a touto směsí polijeme fenykl. Na závěr posypeme parmazánem a zapečeme v troubě rozehřáté na 200°C dokud povrch nezezlátne.
Žádné komentáře:
Okomentovat