A když tak vidím víno na fotkách, nemůžu si odpustit jeden krásný citát od Julie Child:
„I enjoy cooking with wine, sometimes I even put it in the food I´m cooking.“
Takže vína v kuchyni se rozhodně nebojte. A v jídle už vůbec ne.
Suroviny:
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 velká cibule
- špetka kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušené majoránky
- 30 g sušených hub
- 200 g uzeného tempehu
- 200 g mraženého hrášku
- 250 ml červeného vína
- 300 ml zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
+
- 700 g brambor
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce olivového oleje
Nejdřív oloupeme brambory a dáme je vařit do osolené vody. Houby spaříme vroucí vodou a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobnější kostičky. Ty krátce osmahneme v hrnci na oleji a přidáme posekanou cibuli. Posypeme kmínem, tymiánem a majoránkou a restujeme, dokud zelenina neztmavne. Pak přidáme houby a tempeh, oboje pokrájené na menší kousky a hrášek. Vše zalijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme veškeré víno odpařit. Následně přilijeme vývar a opět necháme odpařit. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek a dochutíme.
Uvařené brambory slijeme, mírně rozmačkáme, přidáme olivový olej, mléko, sůl a šlehačem vyšleháme dohladka. Pekáček nejprve vyložíme tempehovou směsí, na kterou poté nalijeme kaši a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut. Na posledních 5 minut zapneme funkci zlátnutí případně gril, aby kaše na povrchu pěkně zezlátla.
Žádné komentáře:
Okomentovat