Pastýřský koláč

Tomuhle jídlu je česká představa o koláči dost vzdálená. Ve skutečnosti jde o tradiční anglickou zapečenou masovou směs se zeleninou a bramborovou kaší. Když jsem tak projížděla seznam ingrediencí, neviděla jsem jedinou překážku, která by bránila vegetariánské případně veganské verzi. A i přes moji nepatrnou transformaci měl tento ,,koláč'' velký úspěch.

A když tak vidím víno na fotkách, nemůžu si odpustit jeden krásný citát od Julie Child: 
„I enjoy cooking with wine, sometimes I even put it in the food I´m cooking.“ 

Takže vína v kuchyni se rozhodně nebojte. A v jídle už vůbec ne. 



Suroviny:
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 velká cibule
  • špetka kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 30 g sušených hub
  • 200 g uzeného tempehu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 250 ml červeného vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
+
  • 700 g brambor
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
Nejdřív oloupeme brambory a dáme je vařit do osolené vody. Houby spaříme vroucí vodou a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobnější kostičky. Ty krátce osmahneme v hrnci na oleji a přidáme posekanou cibuli. Posypeme kmínem, tymiánem a majoránkou a restujeme, dokud zelenina neztmavne. Pak přidáme houby a tempeh, oboje pokrájené na menší kousky a hrášek. Vše zalijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme veškeré víno odpařit. Následně přilijeme vývar a opět necháme odpařit. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek a dochutíme. 
Uvařené brambory slijeme, mírně rozmačkáme, přidáme olivový olej, mléko, sůl a šlehačem vyšleháme dohladka.  Pekáček nejprve vyložíme tempehovou směsí, na kterou poté nalijeme kaši a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut. Na posledních 5 minut zapneme funkci zlátnutí případně gril, aby kaše na povrchu pěkně zezlátla. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts