Březen - za kamna vlezem. Jako by mi někdo mluvil z duše. A tak vyhrabávám z písku poslední mrkve a místo kamen si topím v krbu, přičemž se ještě dodatečně zahřívám hustou polévkou. A je to bomba. Jde totiž o kombinaci poměrně tradičních surovin s netradičními chutěmi, které u mě rozhodně zabodovaly. Ne, že by klasická mrkvová polévka byla špatná, ale je to trošku nuda. Tak se toho nebojte a ochutnejte kousek Maroka na talíři.
Významná plus mrkve:
- vysoký obsah vápníku
- významný zdroj vitaminu A, který pozitivně působí na náš zrak a zvláště účinný je při šerosleposti
- je velmi dobrým prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry, zvláště po užívání antibiotik
- obsahuje látky potřebné k výživě žláz s vnitřní sekrecí, hlavně nadledvinek
Suroviny:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 3 velké mrkve
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- zeleninový vývar
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička sušené koriandrové natě
- 1 cm zázvoru
- sůl, pepř
Všechnu zeleninu omyjeme a zbavíme slupek, papriku jadérek. Cibuli a česnek posekáme na drobno, papriku nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a vše dáme do hrnce s rozpáleným olejem. Restujeme dokud zelenina nezezlátne. Pak přidáme římský kmín a kurkumu a necháme chvilku rozvonět. Zalijeme vývarem tak, aby bylo všechno ponořené a vaříme doměkka. Následně přidáme celou plechovku kokosového mléka, koriandr a nastrouhaný zázvor. Ještě dalších 5 minut povaříme a poté vše rozmixujeme dohladka.
Žádné komentáře:
Okomentovat