Tak se nám to venku krásně sluní a já už se nemůžu dočkat příchodu jara. Pomalu mě přechází zimní chuťová nálada a zlehka přecházím na tu ,,zelenější.'' Nevím, jak jste na tom vy, ale vždycky, když přijde zima nějak přestávám mít chuť na zeleninu a tak nějak celkově na příliš čerstvé věci. A asi mi to přijde jako docela přirozená věc, tak prostě poslouchám svoje tělo (žaludek) a raději se přes zimu zahřeju nějakou hutnou zeleninovou polévkou. Teď už ale, myslím, přišel čas říct zimnímu počasí sbohem a pomalu do jídelničku zařazovat více čerstvých surovin.
Suroviny (2 porce):
- 2 střední bulvy červené řepy
- 1 velká červená cibule
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžička medu
- 1 lžíce balsamica
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 střední brambory
- sůl, čerstvě mletý pepř
Řepu oloupeme a nakrájíme na měsíčky, které dáme do mísy. Taktéž cibuli. Koriandrová a hořčičná semínka nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k řepě s cibulí. Vše zalijeme medem, balsamicem a 2 lžícemi olivového oleje. Osolíme opepříme a dáme do pekáčku, zalijeme asi 1 deci vody a přikryjeme alobalem. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, smícháme se zbylou lžíci olivového oleje a dáme zvlášť do menšího pekáčku. Oboje dáme do trouby rozehřáté na 200°C. Řepu s cibulí pečeme 40 minut, poté sundáme alobal a necháme odpařit zbylou vodu. Brambory upečeme dozlatova. Listový salát opláchneme vodou a necháme důkladně okapat, poté na něj klademe upečenou řepu, cibuli i brambory. Vše posypeme rozdrobeným kozím sýrem a na sucho opraženými piniemi.
Barůůůů, pojď na pažitkůůůůů :-) ;)
OdpovědětVymazatKrásné recepty, kdyby se ti líbila www.pazitka.cz, napiš mi!
http://www.pazitka.cz/kontakty/monika-ruzickova/