Chutné, výživné, rychlé na přípravu a v tisících variacích. To je rizoto nebo také správně po italsku risotto. V Itálii odkud pochází se podává zejména jako předkrm, ale výtečně se hodí i jako příloha nebo hlavní jídlo. Z vlastní zkušenosti vím, že spousta lidí považuje risotto za trochu obyčejné nebo příliš jednoduché hlavní jídlo, ale podle mého je právě proto ideální oběd do teplých letních dnů, kdy se nikomu nechce příliš dlouho trčet v kuchyni. Možná máte pocit, že receptů na risotto už tu mám spoustu, což je docela pravda, ale vždycky mi přijde škoda nevyzkoušet další kombinaci chutí, která tu třeba ještě nebyla.
Suroviny:
- 2 střední šalotky
- 2 velké stroužky česneku
- 250 g rýže Arborio
- 900 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 mladé cukety
- 2 lžíce másla
- 100 g čedaru
- sůl, pepř
- nasucho opražená dýňová semínka
Cuketu očistíme, zbavíme konců a nastrouháme nahrubo. V hluboké nepřilnavé pánvi rozpálíme olej, osmahneme na něm jemně posekanou šalotku dozlatova, přidáme plátky česneku a necháme rozvonět. Pak přidáme rýži a zhruba 5 minut za stálého míchání opékáme. Ztlumíme výkon, zalijeme asi 1/4 vývaru a necháme ho pozvolna vsáknout. Poté přidáme další část vývaru a necháme vsáknout. Tento proces pak ještě jednou zopakujeme. Před přidáním poslední části vývaru přidáme i nastrouhanou cuketu. Téměř veškerou tekutinu necháme odpařit, sundáme z plotny, přidáme máslo a nastrouhaný čedar. Dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s dýňovými semínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat