Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Zralý patizon u nás nejčastěji potkáte bílý nebo taky zelený. Nic proti nim, ovšem tyhle žluťounké verze mě naprosto dostaly, a tak už nechci žádné jiné.
Zdroj: http://slovacky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-co-s-patizonem-zeleninou-ve-tvaru-letajiciho-talire-20130812.html
Zdroj: http://slovacky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-co-s-patizonem-zeleninou-ve-tvaru-letajiciho-talire-20130812.html
- 8 mladých patizonků
- 100 g špaldových krup (kernotto)
- 2 střední cibule
- 250 g žampionů
- 30 g vlašských ořechů
- 1/2 bio citronu
- menší svazek petrželky
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Špaldové kroupy zalijeme vodou, přivedeme k varu, osolíme a povaříme 20 minut. Z patizonů odřízneme ,,víko'' spodní strany a ze zbylé části vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme a dáme stranou.
Větší hrnec naplníme vodou, kterou necháme přijít k varu. Troubu předehřejeme na 200°C. V pánvi rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Ořechy nasekáme a přidáme k cibuli. Orestujeme dozlatova, následně přidáme očištěné a pokrájené žampiony a dusíme 5 minut. Pak vhodíme pokrájenou dužinu z patizonu a ještě asi 3 minuty doděláme. Na závěr přidáme uvařené a scezené kroupy, ochutíme nasekanou petrželkou, kůrou i šťávou z půlky citronu, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Do hrnce s vroucí vodou přidáme sůl a 3 minuty v ní povaříme patizony, které poté ihned ponoříme do studené vody a osušíme. Poté je zevnitř důkladně osolíme a opepříme a plníme připravenou směsí. Pekáček lehce vytřeme olejem, vyskládáme na něj patizony, přesuneme do trouby a při 200°C pečeme asi 30 minut. Podáváme nejlépe za tepla.
Žádné komentáře:
Okomentovat