Jen těžko bych dokázala popsat svoje pocity při přípravě tohoto jídla. Tak jednoduché, rychlé a přesto výtečné. Osobně si nedokážu představit víc letní jídlo než jsou těstoviny, a možná taky proto je teď vařím tak často. Omlouvám se, pokud máte pocit, že až moc často, ale u nás doma nikdy neomrzí. Navíc jsou hrozně fotogenické, takže jejich focení si vždycky náramně užívám. Přísloví ,za málo peněz hodně muziky' je v tomto případě až neuvěřitelně trefné!
Suroviny:
- 400 g cherry rajčat
- 1 palice česneku
- 3 snítky tymiánu
- mořská sůl, pepř
- olivový olej
- 2 šalotky
- 200 g sojakrému (2 střívka)
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- pár kapek citronové šťávy
- sůl, pepř
- 500 g těstovin
Troubu předehřejeme na 200°C. Rajčata přepůlíme a řezem vzhůru vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Česneku uřízneme hlavičku, dáme v celku i se slupkou k rajčatům, přidáme větvičky tymiánu a vše dostatečně posypeme hrubozrnnou mořskou solí, pepřem a pokapeme olivovým olejem. Dáme do trouby a pečeme 30-40 minut.
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě. V pánvi rozpálíme kapku oleje. Šalotku nasekáme na jemno a necháme na oleji zesklovatět. Poté přidáme sojakrém, lahůdkové droždí a vše zalijeme mlékem. Důkladně rozmícháme, poté omáčku přelijeme do vyšší úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Uvařené těstoviny dáme do pánve, přelijeme omáčkou a promícháme. Na závěr přidáme upečená rajčata (přilijeme i šťávu, která se při pečení uvolnila), vymačkáme pečený česnek a opět zlehka promícháme.
Žádné komentáře:
Okomentovat