Faktem sice je, že letos to s houbami nebylo nijak slavné, ale právě proto jsem nesmírně vděčná za zásobu těch sušených. Smaženici, řízky nebo guláš už jste z hub určitě vařili, je tedy nejvyšší čas pustit se do něčeho nového – třeba houbového ragú s netradiční polentovou kaší. Spojení polenty a hub je možná trochu nečekané, ve výsledku ale opravdu skvělé. Vůbec nejlepší by to samozřejmě bylo s čerstvými hříbky, ale vůbec se nemusíte bát sáhnout po těch sušených. Ovšem u žampionů přece jenom raději sáhněte po těch hnědých.
Suroviny:
- 30 g sušených hub
- 250 g hnědých žampionů
- svazek jarní cibulky
- 1 dcl červeného vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 5 lístků šalvěje
- 1 lžička škrobu
- sůl, pepř
- 150 g instantní polenty
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 g čerstvého ovčího sýru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a lehce orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené žampiony. Ty necháme zvadnout, přidáme scezené sušené houby a podlijeme červeným vínem. Restujeme, dokud se téměř všechno víno neodpaří, pak přilijeme vývar, lehce osolíme, opepříme a dusíme, dokud se neodpaří zhruba polovina tekutiny. Na závěr přilijeme škrob rozmíchaný v trošce vody a ještě zhruba minutu necháme vařit.
Během přípravy hub přivedeme v hrnci vývar k varu a poté do něj pomalu vsypáváme polentu. Důkladně mícháme (nejlepší je použít šlehací metličku), aby se netvořily hrudky. Když vznikne hustší kaše, přidáme nastrouhaný sýr, olivový olej a dle chuti osolíme. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Žádné komentáře:
Okomentovat