Panzanella

Panzanella aneb letní Toskánský salát je skvělou variantou, jak využít zbytky starého pečiva. I přesto, že jde o salát, je tento pokrm poměrně vydatný a hodí se tak jako skvělá letní večeře. Třeba se sklenou dobrého bílého vína. V různých koutech Itálie samozřejmě najdete nesčetně mnoho návodů na jeho přípravu a každý se jeví jako ten zaručeně nejtradičnější. Co ovšem mají všechny recepty společné, jsou dokonale zralá šťavnatá rajčata a právě již zmíněné minimálně den staré pečivo. Tato variabilita může být z určitého pohledu i výhodou, neboť jej můžete uzpůsobit přesně podle svých chutí. Kromě základních suroviny můžete totiž přidat například kapary, okurku, papriky čerstvé nebo grilované, cibuli, petrželku, řapíkatý celer a podobné.



Suroviny:
  • 600 g rajčat
  • 200 g včerejší ciabatty
  • 100 g mini mozzarelly
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce kaparů
  • 5 lžic olivového oleje + na ciabattu
  • 1 lžíce vinného octa
  • malá hrsta bazalky
  • sůl, pepř

Troubu rozehřejeme na 180°C. Ciabattu natrháme na menší kousky, rovnoměrně rozprostřeme na plech, lehce zakápneme olivovým olejem a při 180°C pečeme zhruba 10 minut. Mezitím nakrájíme rajčata na stejně velké kousky a přendáme do mísy. Přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky, okapanou mozarellu, kapary a natrhanou bazalku. V jiné menší mističce zlehka prošleháme olivový olej s octem, osolíme, opepříme a takto připravenou zálivkou zalijeme salát. Těsně před podáváním přidáme i opečenou ciabattu a dle chuti osolíme. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts