Mluvíme-li o červené rýži, jde o rýži neloupanou, která tedy nebyla po sklizni zbavena slupky a broušením a leštěním připravena o povrchovou vrstvu a klíček. Obsahuje tak mnohem více vlákniny a vitamínů než bílá rýže. Vaří se déle, přibližně 40 minut, a celkově je tvrdší, i po převaření si tedy zachovává lehkou křupavost. Má mírně ořechovou chuť, která se v tomto receptu skvěle doplňuje s výraznou chutí plísňového sýra a hrušky.
Suroviny:
- 200 g červené rýže
- 3 vejce
- 2 lžíce rýžové mouky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- sůl, pepř
Sýrový dip:
- 100 g krémového sýra
- 75 g gorgonzolly
- 50 řeckého jogurtu
- 2 hrušky (150 g)
- 30 g konopných semínek
- špetka chilli vloček
- sůl
V hrnci přivedeme k varu 400 ml vody. Osolíme, přidáme rýži, ztlumíme výkon téměř na minimum a pod poklicí vaříme, dokud se veškerá voda nevsákne (cca 45 minut). Mezitím na pánvi na sucho opaříme konopná semínka. V misce pak promícháme krémový sýr, gorgonzolu a jogurt. Poté přidáme hrušku, kterou jsme oloupali a nastrouhali nahrubo. Nakonec ochutíme chilli vločkami a solí a přidáme opražená semínka. Dáme do chladničky.
Uvařenou rýži necháme lehce vychladnout, přidáme vejce a dobře promícháme. Postupně přisypáváme mouku i lahůdkové droždí a dle chuti osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a smažíme malé placičky (1 placička = 1 lžíce směsi) z obou stran dozlatova. Při podávání každou placičku hojně obložíme hruškovým sýrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat