Conchiglioni jsou obří lastury, které se svou velikostí a tvarem skvěle hodí k naplnění různými dobrotami. V tomto receptu do nich patří poslední zbytky z podzimní úrody dýní, které jsou navíc zjemněné lehkou šalvějovou omáčkou. Případné další variace jsou však jen a jen na vás.
Suroviny:
- 200 g těstovin conchiglioni (cca 15 kusů)
- 500 g dýně hokkaido (1/2 střední)
- 100 g zlaté nivy
- 30 g dýňových semínek
- 6 lítků šalvěje
- 2 lžíce ricotty
- sůl, pepř
Šalvějová omáčka
- 4 lžíce oleje (skvěle se hodí z vlašských ořechů)
- 2 lžíce mouky
- 10 lístků šalvěje
- 400 ml vody
- 100 ml mléka
- 2 lžíce vína
- 4 lžičky sójové omáčky light
- sůl, pepř
Dýni očistíme, nakrájíme na kostičky, předěláme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla všechna dýně ponořená, osolíme a uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme vychladnout. Conchiglioni uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vychladlou dýni rozmačkáme vidličkou, přidáme nastrouhanou nivu, ricottu, posekaná semínka a šalvěj a dobře promícháme. Dle chuti osolíme a opepříme. Uvařené těstoviny plníme připravenou směsí pomocí menší lžičky, vyskládáme je na pekáček vylitý olivovým olejem a dáme péct na 20-30 minut. Mezitím připravíme omáčku. Do menšího kastrůlku nalijeme olej a přidáme celé šalvějové lístky, které 2-3 minutky opečeme. Poté šalvěj vyndáme a do oleje přisypeme mouku tak, aby vznikla hladká jíška. Tu následně zředíme vývarem a důkladně rozmícháme. Přilijeme mléko, víno, sójovou omáčku, osolíme a opepříme a necháme alespoň 5 minut povařit.
Žádné komentáře:
Okomentovat