Řecká kuchyně v sobě snoubí to nejlepší ze Středomoří a Balkánu a musaka je toho typickým dokladem: kromě hromady rajčat, lilku a olivového oleje v ní najdete i fazole nebo skořici. Příprava sice zabere půl dne, ale výsledek rozhodně bude stát za to.
Suroviny:
- 1 velký lilek
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 g rajčat
- 100 ml červeného vína
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka bílých fazolí
- 450 g řeckého jogurtu
- 3 vejce
- 150 g sýru Feta
- 4 bobkové listy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- sůl, pepř
- olivový olej
Lilek nakrájíme zhruba na centimetrová kolečka, která z obou stran posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je opět kolečka, ovšem tenčí než lilek - asi 0,5 cm. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky, rajčata na kostičky. Poté papírovými utěrkami osušíme lilek, rozpálíme pánev, přilijeme tenkou vrstvu oleje a opečeme na ní všechny lilky z obou stran zhruba 2-3 minutky, dozlatova. Poté do stejné pánve opět přilijeme olej a vsypeme plátky brambor. Opět necháme lehce zezlátnout, vyndáme z pánve a dáme bokem. V čisté pánvi pak necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a zlehka opečeme. Přihodíme rajčata, minutku je orestujeme a poté vše podlijeme červeným vínem, vhodíme bobkový list a dusíme, dokud se téměř veškerá tekutina neodpaří. Poté vylovíme bobkové listy, přidáme okapané fazole, sůl, pepř a důkladně promícháme a necháme už jen prohřát. Naposled si připravíme jogurtovou zálivku, a to prošleháním jogurtu s vejci a skořicí. Osolíme a opepříme.
Troubu rozehřejeme na 180°C. Na výsledný pokrm lze použít jednu velkou zapékací mísu, případně čtyři menší. Na dno vždy rozložíme plátky brambor, které zalijeme troškou jogurtu. Následuje vrstva fazolí s rajčaty, poté plátky lilku a opět fazole. Pokud máme zbytky lilku, můžeme je teď ještě použít na další vrstvu. Poslední vrstvu posypeme nadrobenou Fetou a znova zalijeme jogurtem. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat