Litý kynutý borůvkový koláč

Existuje pár věcí, o kterých můžete s klidem říct, že jsou nejlepší na světě. Borůvkový koláč mezi ne rozhodně patří. Neznám nikoho, kdo by nemiloval borůvkový koláč. Borůvky + koláč = nikdy ani drobek na zmar. 
Ač mám z kynutého těsta často obavy, tentokrát šlo vše jako po másle. Tak pokud vám ještě v mrazáku zůstaly zásoby voňavých letních borůvek, neváhejte se pustit do pečení a zpříjemněte si tak chmurné podzimní počasí :)


Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 130 ml oleje
  • 1 lžička levandulového extraktu
  • špetka soli
  • 400 g borůvek
  • 100 g mandlových plátků
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky sušených levandulových květů
  • 100 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g krupicového cukru

Sypké suroviny na těsto promícháme. Ve středu uděláme důlek přilijeme mléko, olej, rozšlehané vejce, levandulové aroma a vše důkladně promícháme v lepivě těsto. To poprášíme moukou a necháme na teplém místě (trouba 40 °C) 45 minut vykynout. Mezitím v misce smícháme polohrubou mouku, cukr a změklé máslo a rukou užmouláme drobenku, kterou odložíme do lednice. Poté troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí stěrky potřené olejem na něj rovnoměrně rozprostřeme nakynuté těsto. Na něj poklademe borůvky promíchané s cukrem, zasypeme mandlemi, květy levandule a navrch drobenkou. Pečeme na 180 °C zhruba 45 minut dozlatova. Před krájením necháme zcela vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts