Ač mám z kynutého těsta často obavy, tentokrát šlo vše jako po másle. Tak pokud vám ještě v mrazáku zůstaly zásoby voňavých letních borůvek, neváhejte se pustit do pečení a zpříjemněte si tak chmurné podzimní počasí :)
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 10 g sušeného droždí
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- 130 ml oleje
- 1 lžička levandulového extraktu
- špetka soli
- 400 g borůvek
- 100 g mandlových plátků
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky sušených levandulových květů
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g másla
- 75 g krupicového cukru
Sypké suroviny na těsto promícháme. Ve středu uděláme důlek přilijeme mléko, olej, rozšlehané vejce, levandulové aroma a vše důkladně promícháme v lepivě těsto. To poprášíme moukou a necháme na teplém místě (trouba 40 °C) 45 minut vykynout. Mezitím v misce smícháme polohrubou mouku, cukr a změklé máslo a rukou užmouláme drobenku, kterou odložíme do lednice. Poté troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí stěrky potřené olejem na něj rovnoměrně rozprostřeme nakynuté těsto. Na něj poklademe borůvky promíchané s cukrem, zasypeme mandlemi, květy levandule a navrch drobenkou. Pečeme na 180 °C zhruba 45 minut dozlatova. Před krájením necháme zcela vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat