Těšili jste se? :) Já moc. Dýňová sezóna je tu! A s ní samozřejmě miliony variací na úžasně krémové dýňové polévky. Pokud jste ještě nenašli tu, která je vašemu srdci nejbližší, vyzkoušejte tuhle. Třeba právě v ní najdete to pravé zalíbení. U mě je to jasný favorit. Dokonale lahodné konzistenci dodá chilli ten správný šmrnc a šalvěj jemně pohladí chuťové pohárky. Tak nenechte dýně pomalu uvadat se svíčkou a strašidelným výrazem, raději je vezměte s sebou do kuchyně.
Suroviny:
- 1 větší cibule
- bílá část pórku (10 cm)
- 2 stroužky česneku
- 1 střední dýně hokkaido (750 g)
- 1 chilli paprička
- 5 lístků šalvěje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml rostlinné smetany
- sůl, pepř
- dýňový olej
- sušené brusinky
- dýňová semínka
Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno a necháme v hrnci zesklovatět na trošce oleje. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek s pórkem a zlehka orestujeme. Dýni zbavíme stopek, omyjeme, vydlabeme semínka, dužinu pak nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce. Přidáme posekané chilli, celé lístky šalvěje a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí a poté rozmixujeme dohladka. Na závěr přilijeme smetanu a dle chuti osolíme a opepříme. Při podávání na talíři zakápneme dýňovým olejem a posypeme opraženými dýňovými semínky a nasekanými brusinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat