Dýňová polévka s chilli a šalvějí

Těšili jste se? :) Já moc. Dýňová sezóna je tu! A s ní samozřejmě miliony variací na úžasně krémové dýňové polévky. Pokud jste ještě nenašli tu, která je vašemu srdci nejbližší, vyzkoušejte tuhle. Třeba právě v ní najdete to pravé zalíbení. U mě je to jasný favorit. Dokonale lahodné konzistenci dodá chilli ten správný šmrnc a šalvěj jemně pohladí chuťové pohárky. Tak nenechte dýně pomalu uvadat se svíčkou a strašidelným výrazem, raději je vezměte s sebou do kuchyně.


Suroviny:
  • 1 větší cibule
  • bílá část pórku (10 cm)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední dýně hokkaido (750 g)
  • 1 chilli paprička
  • 5 lístků šalvěje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml rostlinné smetany
  • sůl, pepř
  • dýňový olej
  • sušené brusinky
  • dýňová semínka

Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno a necháme v hrnci zesklovatět na trošce oleje. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek s pórkem a zlehka orestujeme. Dýni zbavíme stopek, omyjeme, vydlabeme semínka, dužinu pak nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce. Přidáme posekané chilli, celé lístky šalvěje a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí a poté rozmixujeme dohladka. Na závěr přilijeme smetanu a dle chuti osolíme a opepříme. Při podávání na talíři zakápneme dýňovým olejem a posypeme opraženými dýňovými semínky a nasekanými brusinkami.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts