Pórkový koláč

Co k nadpisu ještě dodat? Ať už slaný koláč, nebo quiche, vždycky bude výsledek stejně neodolatelný. Můžete jej připravit na tisíc způsobů a téměř pokaždé dosáhnete výborného výsledku. Takže pokud jste ještě nikdy neupekli svůj vlastní slaný koláč, určitě se do něj neváhejte pustit. Budete se svým výtvorem nepochybně spokojení. A netřeba dodávat, že nejen vy.



Suroviny:

  • 1 balení listového těsta (500 g)
  • 4 střední brambory
  • 3 menší pórky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce konopných semínek
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • snítka tymiánu
  • snítka oregána
  • sůl, pepř
  • 1 vejce

Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu rozválíme na placku o průměru zhruba o 2 cm větší než koláčová forma. Z druhé rukama vyválíme válečky na závěrečné mřížování koláče. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky potřeme máslem, vysypeme (polo)hrubou moukou a vyložíme do ní rozválené těsto. Přečnívající okraje odřízneme. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

Brambory oloupeme, nastrouháme na tenké plátky a propláchneme studenou vodou. Pórek nakrájíme na kolečka. Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme olej a plátky brambor na něm osmahneme dozlatova. Poté přidáme pórek s česnekem a necháme zesklovatět. Směs osolíme, opepříme a přimícháme konopná semínka. 
Na těsto rozdrobíme kozí sýr, posypeme nasekanými bylinkami a navrch rovnoměrně rozložíme pórkovou směs. Koláč dokončíme pomocí připravených válečků z těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 180 °C zhruba 30 minut, dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts