Halloumi špízy

Grilovací sezóna je v plném proudu a tipů na bezmasé dobroty není nikdy dost :) Mezi mé oblíbené stálice patří řecký sýr Halloumi, který je na gril jako stvořený. Světovou kuchyni o tuto sýrovou pochoutku s příchutí máty obohatily kočovné kmeny ze Středního východu. Protože se nekazí tak rychle jako jiné nezrající sýry, byla ideálním pokrmem na dlouhé cesty. Sýr z Kypru se může pochlubit jemně slanou chutí, a protože se taví při vyšších teplotách, snese bez problémů pobyt na grilu. Nad řežavými uhlíky rychle mění konzistenci: zatím co původně bělostný povrch sýru ozdobí zlatavá až hnědá křupavá krustička, uvnitř se krásně roztaví.


Suroviny:
  • 250 g sýru Halloumi
  • 2 střední cukety
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků 
  • 1 stroužek česneku, drceného
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Nejprve smícháme všechny suroviny na marinádu a dáme bokem. Z cuket odřízneme oba konce a pomocí škrabky na brambory postupně odřezáváme tenké pásky. Sýr nakrájíme na 18 stejně velkých kousků. Cuketové pásky z jedné strany potřeme marinádou, srolujeme a střídavě s kousky sýru napichujeme na malé špízové jehly (15 cm). Špízy dáme na rozpálený gril, z obou stran potřeme marinádou a grilujeme, dokud sýr nezezlátne. Podáváme s rozpečným pita chlebem či bagetkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts