Pečené plněné brambory mají jednu nedocenitelnou výhodu, a to tu, že v nich můžete zužitkovat v podstatě cokoliv. Tentokrát jsem vyzkoušela bleskově připravenou červenou čočku a krásně křupavou hlívu, ale velmi často u nás doma připravujeme taky variantu se špenátem, vejcem a sýrem nebo s fazolovou směsí. Však to znáte - tisíc lidí, tisíc chutí. Během chvilky tak můžete vykouzlit skvělé jídlo, které připravíte i takzvaně z ničeho :)
- 10 středních brambor (zhruba stejně velkých)
- 1 větší cibule
- 300 g hlívy ústřičné
- 80 g červené čočky
- 100 ml červeného vína
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl, pepř
Brambory vcelku povaříme 10 minut v osolené vodě a necháme vychladnout. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme a necháme zesklovatět v pánvi na rozpáleném oleji. Hlívu nakrájíme na menší proužky, přidáme k cibuli a zhruba 10 minut restujeme. Poté přidáme papriku, kmín, rozmarýn, tymián, osolíme, opepříme a podlijeme vínem, které necháme kompletně odpařit. Pak hlívu podlijeme trochou vody a dále dusíme zhruba 20 minut, v případě potřeby ještě doplníme vodu. V mezičase zapneme troubu na 200°C, z brambor odkrojíme menší polovinu a zbytek vydlabeme. Vydlabané brambory a ,,víčka'' vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, posolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme do trouby zhruba na 10 minut, dokud brambory lehce nezezlátnou. Poté vyjmeme a necháme vychladnout. Troubu nevypínáme. Pak k hlívě přidáme čočku, opět podlijeme, tak aby bylo vše ponořené, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka, v průběhu opět průběžně podléváme. Když je čočka měkká a všechna tekutina se odpařila, plníme touto směsí opečené brambory, které přikryjeme odkrojeným vrškem a dáme ještě asi na 15 minut dopéct.
Žádné komentáře:
Okomentovat