Pomalu a loudavě se mezi nás vkrádá období jara, což znamená období plné zelených, svěžích a zářivých receptů plných bylinek a pozitivní energie. Podle mě ale jaro ještě není ve stoprocentní kondici, a tak se hlásím s receptem představujícím takový mezistupeň mezi obilovinami a kořenovou zeleninou využívanou v zimě a úžasnou lehkostí jara. Placičky jsou hotové za chviličku a celerový salát, je skvělou volbou i pro ty, kteří stejně jako já, nejsou zrovna milovníky celeru v syrové podobě.
Suroviny:
- 400 g celeru (1 malá bulva)
- 250 g jablek
- 1 citron
- 250 g bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl, pepř
- hrstka petrželky
- 300 g suchých jáhel
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mléka
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 hrst perily (špenátu, mladých kopřiv)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl, pepř
Jáhly spaříme vroucí vodou, propláchneme, zalijeme vývarem, osolíme a pomalu vaříme, dokud se veškerá tekutina nevstřebá. Odstavíme z plotny a necháme zhruba 10 minut ,,dojít'' pod pokličkou. Poté poklici sundáme, jáhly načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
Následně začneme s přípravou salátu. Celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ihned pokapeme citronovou šťávou, abychom předešli jeho zhnědnutí. Jablka také oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubo. Opět zakápneme citronem a promícháme s celerem. Přidáme jogurt, majonézu, hořčici a vymačkáme zbytek citronu. Osolíme, opepříme vsypeme posekanou petrželku, promícháme a dáme odležet do lednice.
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vychladlé jáhly smícháme s mlékem, olejem a veškerým kořením. Pak vše několikrát projedeme ponorným mixérem. Přidáme nasekanou perilu, promícháme a ze směsi tvoříme navlhčenýma rukama malé placky (1 lžíce směsi = 1 placka), které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 °C zhruba 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat