Taco je jedno z nejznámějších mexických jídel, které se ale začíná těšit velké oblibě i u nás. Jedná se o plněné kukuřičné (pšeničné) placky, jejichž obsah se může lišit recept od receptu. Při jeho přípravě můžete popustit uzdu fantazii a nechat spolujedlíky, aby si svoje jídlo v podstatě vytvořili sami. Na výběr jim můžete dát z různých náplní, omáček a koření. Pohrát si můžete i s předpřípravou vlastních placek. Doporučuji je před plněním přehnout a opéct v troubě. Výsledkem bude dokonalé křupnutí s každým kousnutím.
Suroviny:
- 2 balení uzeného tofu
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 2 šťastná vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- instantní polenta na obalení
- sůl, pepř
Pečená cizrna:
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky chilli vloček
- sůl, pepř
Na dokončení:
- 200 g bílého jogurtu řeckého typu
- 2 lžíce chilli omáčky
- listový salát
- červená cibule
- 10 ks kukuřičných placek na taco
Tofu nakrájíme na kvádry, osolíme, opepříme, smícháme s citronovou kůrou i šťávou a necháme marinovat. Troubu předehřejeme na 180°C. Cizrnu slijeme a necháme lehce okapat. Poté ji smícháme s veškerým kořením, olejem, solí a pepřem. Plech vyložíme pečícím papírem, rovnoměrně na něj rozprostřeme cizrnu a dáme péct zhruba na půl hodiny. Mezitím v hlubokém talíři rozšleháme vejce s moukou a lehce osolíme. Nejprve v této směsi, poté hned v polentě postupně obalíme všechny kousky tofu, které následně smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Na závěr smícháme majonézu, jogurt a chilli omáčku. Dle chuti osolíme.
Při podávání taco placky poklademe salátem. proužky cibule, kousky tofu, pečenou cizrnou a hojně pokapeme dipem.
Žádné komentáře:
Okomentovat