Jarní, svěží a krásné. Taková jídla mě baví! Nestrávíte v kuchyni celé mládí a přesto se olizujete za ušima. A tentokrát vyzkoušejte, že tohle všechno jde i vegansky :) Sezóna medvídka už je pravda ta tam, ale třeba vám ještě nějaký zbyl v mrazáku a pokud ne, vůbec se nepojde použít místo něj v podstatě cokoliv zeleného - špenát, kopřivy, rukolu...věřím, že svého favorita najdete.
Suroviny:
- 1 šalotka
- 150 g krémových žampionů
- 75 g ovesných vloček
- 500 ml vody
- 3 hrsti medvědího česneku
- hrstka lístků bazalky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl, pepř
- 1 menší cuketa
- 400 g celozrnných špaget
Vločky zalijeme půl litrem vody a necháme půl hodiny nabobtnat. Pak přelijeme do mixéru, rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Špagety uvaříme dle návodu.
Šalotku nasekáme na jemno a necháme zesklovatět v hluboké pánvi. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a restujeme zhruba 10 minut. Mezitím dáme do mixéru medvědí česnek - pár lístků ponecháme na ozdobu - přilijeme polovinu připravené ovesné smetany, bazalku, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a pepř a rozmixujeme dohladka.
Druhou polovinu smetany vlijeme do pánve k žampionům a 5 minut povaříme. Na závěr do pánve přidáme česnekovou omáčku, dle chuti dosolíme a dopepříme a dalších 5 minut necháme probublávat.
Cuketu nastrouháme škrabkou na brambory. Jsou dvě možnosti, jak ji do jídla přidat. Buďto ji ogrilujeme s troškou olivového oleje a vmícháme do omáčky až na závěr, nebo ji přidáme do pánve před smetanou a dále vaříme stejně.
Žádné komentáře:
Okomentovat