Poslední dobou začínám zjišťovat, že bylinky mají v kuchyni mnohem rozmanitější rozsah působení, než jsem si kdy myslela. Nový rozměr pro mě představuje jejich použití například v marmeládách, sirupech a limonádách nebo třeba právě v pečení. Dodají tradičním receptům netradiční nádech, který je podle mne skutečně velmi osvěžující. Takže pokud jste aspoň trochu zvědaví na kombinaci štiplavého citronu a příjemně voňavého rozmarýnu, rozhodně do těchto peckovních sušenek jděte!
Suroviny:
- 225 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru (+ na obalení)
- 1 žloutek/1 menší vejce
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu (2 větší snítky)
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
- 100-150 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky soli
Máslo nakrájíme na kostičky a spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Poté vmícháme žloutek/vejce, citronovou kůru i šťávu, rozmarýn a vanilku. Do jiné mísy prosejeme mouku a smícháme se solí. Mouku pak postupně přisypáváme k máslu s cukrem. Už nešleháme, ale pouze pomocí vařečky a následně rukou vytvoříme mírně lepkavé kompaktní těsto. To rozdělíme na poloviny a z obou vyválíme válečky o průměru 2-3 cm, které hojně obalíme v třtinovém cukru a poté zabalíme do potravinové fólie a kraje utáhneme jako bonbon. Necháme 1 hodinu v mrazáku. Pak rozehřejeme troubu na 180°C. Válečky vyjmeme z mrazáku, vybalíme z fólie a krájíme na 0,5 cm kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem v dostatečných rozestupech (cca 2 cm). Pečeme zhruba 15 minut, dozlatova. Před podáváním necháme zcela vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat