Oranžové šílenství je tady. V množství hokkaido dýni bych takřka mohla plavat. Pokud už jste dýňovými recepty přehlceni, skutečně se omlouvám, ale nedá se odolat. A tak přicházím s receptem, který je pravda ne příliš originální a nápaditý, ale za to neskutečně jednoduchý a lahodný. Navíc vám po vaření zbude otevřený půl litr vína, takže co s ním? ...
Suroviny:
- 1 máslová dýně
- 2 paličky česneku
- 1 šalotka
- 350 g kulatozrnné rýže
- 200 ml suchého bílého vína
- 1,1 l zeleninového vývaru
- snítka tymiánu
- snítka šalvěje
- 100 g sýru s modrou plísní
- lžíce másla
- sůl, pepř
- dýňová semínka
- mini cherry rajčátka
- dýňový olej
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na plátky a rovnoměrně vyskládáme na plech. Palice česneku zbavíme volných slupek, odřízneme špičku a přidáme k dýni. Vše posypeme solí, pepřem a zakápneme olivovým olejem. Pečeme cca 40 minut. Poté necháme lehce vychladnout, část dýně odebereme, nakrájíme na menší kousky a necháme bokem. Zbytek dáme do mixéru, vymačkáme pečený česnek, zalijeme 100 ml vývaru a rozmixujeme dohladka.
V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na jemno nasekanou šalotku. Vsypeme rýži, tymián a šalvěj a promícháme, aby se zrníčka obalila olejem, podlijeme vínem a necháme odpařit. Poté postupně přiléváme horký vývar, vždy tak, aby byla rýže ponořená a pozvolna vaříme. S poslední naběračkou vybereme stopky bylinek, vlijeme rozmixovanou dýni, přidáme kousky pokrájené dýně, rajčátka vcelku, máslo a nastrouhaný sýr (část můžeme ponechat na ozdobu). Důkladně promícháme, prohřejeme a ihned podáváme ozdobené opraženými semínky a zakápnuté dýňovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat