Dýňové risotto

Oranžové šílenství je tady. V množství hokkaido dýni bych takřka mohla plavat. Pokud už jste dýňovými recepty přehlceni, skutečně se omlouvám, ale nedá se odolat. A tak přicházím s receptem, který je pravda ne příliš originální a nápaditý, ale za to neskutečně jednoduchý a lahodný. Navíc vám po vaření zbude otevřený půl litr vína, takže co s ním? ...


Suroviny:

  • 1 máslová dýně
  • 2 paličky česneku
  • 1 šalotka
  • 350 g kulatozrnné rýže 
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1,1 l zeleninového vývaru 
  • snítka tymiánu
  • snítka šalvěje
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • lžíce másla
  • sůl, pepř
  • dýňová semínka
  • mini cherry rajčátka
  • dýňový olej

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na plátky a rovnoměrně vyskládáme na plech. Palice česneku zbavíme volných slupek, odřízneme špičku a přidáme k dýni. Vše posypeme solí, pepřem a zakápneme olivovým olejem. Pečeme cca 40 minut. Poté necháme lehce vychladnout, část dýně odebereme, nakrájíme na menší kousky a necháme bokem. Zbytek dáme do mixéru, vymačkáme pečený česnek, zalijeme 100 ml vývaru a rozmixujeme dohladka. 
V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na jemno nasekanou šalotku. Vsypeme rýži, tymián a šalvěj a promícháme, aby se zrníčka obalila olejem, podlijeme vínem a necháme odpařit. Poté postupně přiléváme horký vývar, vždy tak, aby byla rýže ponořená a pozvolna vaříme. S poslední naběračkou vybereme stopky bylinek, vlijeme rozmixovanou dýni, přidáme kousky pokrájené dýně, rajčátka vcelku, máslo a nastrouhaný sýr (část můžeme ponechat na ozdobu). Důkladně promícháme, prohřejeme a ihned podáváme ozdobené opraženými semínky a zakápnuté dýňovým olejem. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts