Ruský, ukrajinský, nebo polský? Který je ten zaručeně pravý, co do něj patří a co je naopak navíc? Podobných dohadů najdete a uslyšíte všude spoustu. Podle mě ale nejsou úplně na místě a každá rodina si boršč upraví podle sebe a přidá jen to, co všem chutná. Stejně tak vám já představuju tu moji oblíbenou verzi :)
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 střední mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 střední červená řepa
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 4 kuličky nového koření
- 2 tobolky kardamomu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/4 menší hlávky bílého zelí
- 1 větší brambora
- 1-2 lžičky cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl, pepř
Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme ve větším hrnci zesklovatět. Mrkev a řepu také oloupeme a nakrájíme na kostičky, celer a česnek na plátky a všechno přihodíme k cibuli. Mírně ztlumíme výkon a zhruba 10 minut zeleninu restujeme. Pak přilijeme rajčata, přidáme koření, necháme minutku probublávat a následně zalijeme vývarem. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, zelí na proužky a oboje vhodíme do hrnce.Přidáme asi 1 lžičku soli a zvolna vaříme 30 minut, dokud není všechna zelenina měkká. Na závěr do polévky vymačkáme půlku citronu, dle chuti ocukrujeme, osolíme a opepříme. Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvým koprem.
Žádné komentáře:
Okomentovat