Francouzská cibulačka

Tak a teď se seznamte s nejlepší polévkou, jako jste kdy jedli, nebo budete jíst. Nelžu. Už jsem se setkala s nekonečným množstvím receptů na cibulačku, ale tohle je pro mě prostě základ. Dovolím si říct, že dost kvalitní základ. Navíc na podzim ke krbu ideální zahřátí.

Suroviny:
  • asi 5 větších bílých cibulí
  • 2 červené cibule
  • kořenová zelenina (1 mrkev, půlka celeru, 1 petržel)
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • 2 silnější plátky másla
  • 2 lžičky hladké mouky
  • bobkový list
  • snítka tymiánu a rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • bageta
  • tvrdý sýr (nejlepší je Gruyére, jenže to byste si celkem připlatili)
Oba druhy cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Vezmeme si dva hrnce a v každém rozpustíme kousek másla. Do jednoho dáme bílou cibuli, do druhého cibuli červenou. Obě asi 5 minut zprudka restujeme. Potom k bílé přidáme bylinky a plamen ztlumíme na minimum a za občasného míchání necháme asi hodinu a půl karamelizovat. K červené cibuli dáme oloupanou, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájeno na kousky. Chvilku smažíme, zalijeme vodou a necháme vařit. Když je bílá cibule hezky slaďoučká a nahnědlá, vyděláme veškeré bylinky a zalijeme ji vínem, které necháme úplně odpařit. Poprášíme moukou, osmažíme a podlijeme scezeným zeleninovým vývarem. Polévku ještě necháme prohřát. Nakonec připravíme bagetky, které nakrájíme na kolečka, posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. Pokud máte polévkové nádoby, které se dají dát do trouby, dejte bagety přímo do polévky a zapečte spolu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts