Suroviny:
- asi 5 větších bílých cibulí
- 2 červené cibule
- kořenová zelenina (1 mrkev, půlka celeru, 1 petržel)
- 1,5 dcl suchého bílého vína
- 2 silnější plátky másla
- 2 lžičky hladké mouky
- bobkový list
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- sůl, pepř
- bageta
- tvrdý sýr (nejlepší je Gruyére, jenže to byste si celkem připlatili)
Oba druhy cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Vezmeme si dva hrnce a v každém rozpustíme kousek másla. Do jednoho dáme bílou cibuli, do druhého cibuli červenou. Obě asi 5 minut zprudka restujeme. Potom k bílé přidáme bylinky a plamen ztlumíme na minimum a za občasného míchání necháme asi hodinu a půl karamelizovat. K červené cibuli dáme oloupanou, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájeno na kousky. Chvilku smažíme, zalijeme vodou a necháme vařit. Když je bílá cibule hezky slaďoučká a nahnědlá, vyděláme veškeré bylinky a zalijeme ji vínem, které necháme úplně odpařit. Poprášíme moukou, osmažíme a podlijeme scezeným zeleninovým vývarem. Polévku ještě necháme prohřát. Nakonec připravíme bagetky, které nakrájíme na kolečka, posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. Pokud máte polévkové nádoby, které se dají dát do trouby, dejte bagety přímo do polévky a zapečte spolu.
Žádné komentáře:
Okomentovat