Sýry sice jsou obrovskou zásobárnou bílkovin, které potřebujeme a které působí jako skvělý tlumič hladu, jenže taky obsahují velké množství tuku. Které sýry si můžeme s klidem dopřávat a kterým se raději vyhnout?
Článek vyšel v MF Dnes a jaké sýry kupovat, v něm radí Dr. Kunová.
Tak cottage vám můžu vřele doporučit. Jako rychlá večeře se zeleninou - ideální. Mým dalším oblíbencem jsou i tvarůžky, ale chápu, že jim na chuť nepřijde úplně každý...a to i přes to, že se jedná o nejméně tučný sýr vůbec. Gervaise nebo třeba lučina jsou podle mého názoru dokonalou náhradou českých taveňáků.
No a bez ricotty a mozzarelly bych se v kuchyni jen těžko obešla. Nebo takový caprese salát... mmmm.
No tak tavené sýry jsou kapitola sama o sobě. Česko ale patří v jejich konzumaci k velmocem. A to i přes to, že nejsou tak úplně vhodnou variantou, po které sáhnout. Jejich výroba se začala tak, že se Švýcarům ne všechny bochníky povedly dokonale kulaté, a tak je roztavili, přidali tavící soli a olalá.
Musím říct, že já osobně mám sýr Almette docela ráda a dopřávám si ho možný častěji, než musím, ale podle mě je prostě dobrý. Hermelín figura je od toho klasického téměř k nerozeznání, takže nevidím důvod proč nezvolit raději právě tento. Bálkan je pravda sice slanější, ale takový má být. Samozřejmě ho nesmíte konzumovat po kilech, ale na vaření a do salátů ho používám celkem často.
No nevěřím tomu, že nikdo z vás si některé z těchto sýrů občas nedopřeje. Já se klidně přiznám. Ale když říkám občas, myslím vážně občas. Třeba takové tiramisu bez mascarpone si nedokážu představit.
Co mě ale nejvíc rozčiluje jsou právě sýry typu Kidiboo od Apetita, kdy reklamy slibují zdravou svačinku pro děti, které jim zaručí dobrý růst. Až na to, že jde o jeden z nejtučnějších sýrů, takže děti v dnešní době porostou tak možná do šířky. Navíc obsah vápníku, který výrobci na obale vyzdvihují, je ve skutečnosti nejnižší ze všech.
Takže celkově vzato, snažte se držet pravidla čím čerstvější, tím lepší. Ale občas prostě nikdo neodoláme :)
New
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat