Domácí pizza

I když se pizzou láduju skoro každý týden, ani přes víkend jí nemám dost. Řekla bych, že by trvalo celkem dost dlouho, než bych se pizzy přejedla, jestli vůbec někdy.  No, mě samotnou docela překvapilo, když jsem si uvědomila, že jsem svoji vlastní pizzu vlastně ještě nezkoušela. Když teda nepočítám nacházení surovin na kupované těsto. I když občas taky neurazí. V Deníku Dity P. jsem našla recept na luxusně vypadající cibulovou pizzu s kozím sýrem, velká část naší rodiny ovšem kozí sýr nesnáší, takže jsem vyzkoušela i vlastní klasickou rajčatovou variantu.







Těsto na 1 pizzu:
  • 80 g celozrnné mouky
  • 80 g žitné mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • + olivový olej na potření

Cibulová obloha
  • 5 červených cibulí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • váleček kozího sýra (typu Brie)
  • tvarohový kozí sýr

Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a zprudka orestujeme na rozpuštěném másle. Poté zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Sporák stáhneme na minimu a cibuli dusíme asi 20 minut pod pokličkou. Následně podlijeme vínem, octem, opět zvýšíme výkon a veškerou tekutinu necháme odpařit.

Rajčatová obloha:
  • asi 4 loupaná rajčata z konzervy
  • 2 stroužky česneku
  • několik lístků oregana a bazalky
  • 70 g Grana padano/Gran Moravia
  • 1 mozarella
  • sůl, pepř

Rajčata důkladně rozmačkáme vidličkou, smícháme s rozmačkaným česnekem, trochou soli a pepře. Tuto směs natřeme na těsto, posypeme nastrouhaným parmazánem, bazalkou a oreganem a nakonec plátky mozarelly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts