I když se pizzou láduju skoro každý týden, ani přes víkend jí nemám
dost. Řekla bych, že by trvalo celkem dost dlouho, než bych se pizzy přejedla,
jestli vůbec někdy. No, mě samotnou
docela překvapilo, když jsem si uvědomila, že jsem svoji vlastní pizzu vlastně
ještě nezkoušela. Když teda nepočítám nacházení surovin na kupované těsto. I
když občas taky neurazí. V Deníku
Dity P. jsem našla recept na luxusně vypadající cibulovou pizzu
s kozím sýrem, velká část naší rodiny ovšem kozí sýr nesnáší, takže jsem
vyzkoušela i vlastní klasickou rajčatovou variantu.
Těsto na 1 pizzu:
- 80 g celozrnné mouky
- 80 g žitné mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- + olivový olej na potření
Cibulová obloha
- 5 červených cibulí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- váleček kozího sýra (typu Brie)
- tvarohový kozí sýr
Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a zprudka orestujeme na
rozpuštěném másle. Poté zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Sporák
stáhneme na minimu a cibuli dusíme asi 20 minut pod pokličkou. Následně
podlijeme vínem, octem, opět zvýšíme výkon a veškerou tekutinu necháme odpařit.
Rajčatová obloha:
- asi 4 loupaná rajčata z konzervy
- 2 stroužky česneku
- několik lístků oregana a bazalky
- 70 g Grana padano/Gran Moravia
- 1 mozarella
- sůl, pepř
Rajčata důkladně rozmačkáme vidličkou, smícháme s rozmačkaným česnekem, trochou soli a pepře. Tuto směs natřeme na těsto, posypeme nastrouhaným parmazánem, bazalkou a oreganem a nakonec plátky mozarelly.
Žádné komentáře:
Okomentovat