Těsto:
- 200 špaldové mouky
- 70 g másla
- 2 žloutky
- 20 g třtinového cukru
Náplň:
- 500 g dýňové dužiny
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (310 g)
- 2 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 100 g sušených meruněk
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce medu
- 1 lžička citronové šťávy
Krusta
- 150 g oříšků (mix dle chuti)
- 60 g másla
- 100 g třtinového cukru
Mouku smícháme se studeným máslem a spojíme. Přidáme žloutky, cukr a vypracujeme v těsto, které necháme odpočinout v lednici. Mezitím dýni uvaříme do měkka, slijeme, necháme vychladnout a spolu s kondenzovaným mlékem, vejci a třtinovým cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Tvaroh smícháme s medem a citronovou šťávou. Ztuhlé těsto rozválíme a vložíme do dortové formy vyložené pečícím papírem tak, abychom měli asi 2 cm vysoké okraje. Pečeme v předehřáté troubě 10° min při 180°C a necháme vychladnout. Potom jej potřeme ochuceným tvarohem, který posypeme nakrájenými meruňkami a nakonec zalijeme dýňovou směsí. Ještě dáme dopéct na 60 minut při 180°C. Máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme ořechy a třtinový cukr. Necháme vsáknout všechno máslo a oříšky nasypeme na hotový koláč. Dáme ještě na 5 minut zapéct pod gril a necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat