Dýňový koláč s ořechovou krustou

Po delší odmlce přichází další z řady dýňových receptů. Byla jsem obdarována muškátovou dýní, která mi až doteď byla poněkud cizí, ale i tak jsem pro ni našla myslím skvělé využití. Pravda, že tenhle koláč není z těch nejlehčích, takže doporučuju podávat po menších porcích, jelikož je opravdu hodně sytý.



Těsto:

  • 200 špaldové mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 20 g třtinového cukru
Náplň:
  • 500 g dýňové dužiny
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (310 g)
  • 2 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g sušených meruněk
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
Krusta
  • 150 g oříšků (mix dle chuti)
  • 60 g másla
  • 100 g třtinového cukru
Mouku smícháme se studeným máslem a spojíme. Přidáme žloutky, cukr a vypracujeme v těsto, které necháme odpočinout v lednici. Mezitím dýni uvaříme do měkka, slijeme, necháme vychladnout a spolu s kondenzovaným mlékem, vejci a třtinovým cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Tvaroh smícháme s medem a citronovou šťávou. Ztuhlé těsto rozválíme a vložíme do dortové formy vyložené pečícím papírem tak, abychom měli asi 2 cm vysoké okraje. Pečeme v předehřáté troubě 10° min při 180°C a necháme vychladnout. Potom jej potřeme ochuceným tvarohem, který posypeme nakrájenými meruňkami a nakonec zalijeme dýňovou směsí. Ještě dáme dopéct na 60 minut při 180°C.  Máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme ořechy a třtinový cukr. Necháme vsáknout všechno máslo a oříšky nasypeme na hotový koláč. Dáme ještě na 5 minut zapéct pod gril  a necháme vychladnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts