Květák v pivním těstíčku s pečenými batáty

Květák je takovou klasikou, kterou u nás koupíte na každém rohu za pár korun. A mě už pomalu přestalo bavit připravovat ho tradičně v trojobalu nebo zapečený. Jako zázrakem (u nás doma) na mě ve spíži čekalo jedno pivo, no a jak to dopadlo je vám jasné.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 200 g celozrnné mouky
  • asi 400 ml světlého piva
  • 1 a 1/2 drceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka chilli
  • šťávu z 1/4 citronu
  • bílek ze 2 vajec
  • sůl, pepř
  • olej
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě - měl by být spíše tvrdší. Mouku smícháme s veškerým kořením, šťávou z citronu a zalijeme pivem a důkladně promícháme. Mělo by vzniknout hustší těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těstíčka. Nakonec v něm obalíme květák a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Pečené batáty:
  • 4 větší batáty
  • olivový olej
  • tymián
  • česnek
  • hrubozrnná sůl
  • pepř
Batáty důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které smícháme s olivovým olejem, česnekem nasekaným na jemno a zbytkem koření. Necháme chvilku odstát a potom pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem v troubě rozehřáté na 180°C asi 20-30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts