Omlouvám se, už si dám od pesta vážně chvíli pauzu a přijdu konečně taky s něčím jiným. Jenže tentokrát jsem si nemohla pomoct. Česnek a špenát - vždyť odloučit je by byl hřích. A risotto jsem dnes pojala jako dokonalou oslavu příchodu nejsvěžejšího ročního období - jaro je tu! Mimo to, že na něm miluju, jak že jen z pár surovin vznikne dokonalý výsledek. Ale pamatujte si, že risotto by se mělo sníst okamžitě, později to přece jen už není ono.
Suroviny:

- 2 palice česneku
- 1 cibule
- 400 g rýže arborio
- 80 ml suchého bílého vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 85 g italského sýru Tomino (nebo jiného výraznějšího plísňového sýru)
- sůl, pepř
- 2 lžíce másla

Česneku odřízneme horní část, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct asi 30 minut při 180°C - dokud stroužky nezměknou a mírně nezezlátnou. Necháme zchladnout. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, následně přidáme rýži a necháme zrníčka obalit tukem. Potom zalijeme vínem, osolíme opepříme, necháme veškeré víno odpařit a pak už zalijeme částí vývaru. Já přilévám tak po 2 naběračkách. Opět necháme odpařit a tak postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen vývar, mělo by to trvat asi 20-25 minut. Nakonec do risotta vymačkáme vychladlý upečený česnek a nastrouhaný sýr.
Špenátové pesto:
- 125 g baby špenátu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce piniových semínek
- šťáva a kůra z půlky citronu
- 5 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Poté všechny suroviny rozmixujeme v mixéru. Dle potřeby přidáme olivový olej.
Žádné komentáře:
Okomentovat