Chřestové lasagne

Nevím proč, ale letos jsem poprvé navštívila chřestové slavnosti v Ivančicích a byla jsem mile překvapena. Nejen, že máte možnost ochutnat spoustu zajímavých a výborných receptů od několika restaurací, které nabízejí svá menu, ale, což je pro mě důležitější, si můžete koupit chřest, o kterém víte, že čerstvější snad ani být nemůže, protože se pěstuje takřka hned za rohem. Jediné, co mě docela zklamalo bylo to, že nikde nebyl k sehnání zelený chřest, který se v letošním roce téměř vůbec neurodil. Ale co, s bílým jsme si taky padli do oka a v kuchyni nám to šlo jedna báseň.

Suroviny:
  • 500 g lasagní
  • 500 g bílého chřestu
  • 250 g mraženého hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • kůra z 1/2 citrónu
  • hrstka čerstvé máty
  • 400 g cottage 
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Grana padano/Gran Moraviadle chuti
  • pár snítek tymiánu
  • sůl, pepř
  • olej
  • máslo na vymazání pekáčku
Cibulku spolu s oloupaným česnekem nakrájíme na kolečka a osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Z chřestu odlámeme zdřevnatělé části, a to tak, že jej prohneme a ta část, která je zdřevnatělá se sama odlomí. Pokud používáme bílý chřest, musíme ho pořádně oloupat už od hlavičky. Ze zeleného stačí sloupat asi poslední 2/3. Následně z chřestu odkrojíme hlavičky, zbytek nakrájíme na silnější kolečka a přidáme do pánve k cibulce, stejně tak i hrášek. Ještě chvilku necháme restovat a poté směs zalijeme smetanou smíchanou s nastrouhanou citronovou kůrou a mátou nasekanou na hrubo. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Přidáme polovinu cottage a na závěr zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, osolíme a opepříme. Směs by měla být o něco slanější, protože část soli vsáknou těstoviny. Dno a okraje pekáčku mírně vytřeme máslem a poklademe první vrstvou těstovin. Na ně nalijeme část zeleniny se smetanou a opět poklademe těstovinami. Tento proces stále opakujeme, poslední vrstvu ale musí tvořit těstoviny, které potřeme druhou půlkou cottage, poklademe hlavičkami chřestu osmaženými na másle, posypeme tymiánem a nakonec bohatě zasypeme parmazánem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi na 30 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts