Suroviny:
- 500 g lasagní
- 500 g bílého chřestu
- 250 g mraženého hrášku
- 1 svazek jarní cibulky
- 5 stroužků česneku
- 200 ml smetany na vaření
- kůra z 1/2 citrónu
- hrstka čerstvé máty
- 400 g cottage
- 2 lžíce hladké mouky
- Grana padano/Gran Moraviadle chuti
- pár snítek tymiánu
- sůl, pepř
- olej
- máslo na vymazání pekáčku
Cibulku spolu s oloupaným česnekem nakrájíme na kolečka a osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Z chřestu odlámeme zdřevnatělé části, a to tak, že jej prohneme a ta část, která je zdřevnatělá se sama odlomí. Pokud používáme bílý chřest, musíme ho pořádně oloupat už od hlavičky. Ze zeleného stačí sloupat asi poslední 2/3. Následně z chřestu odkrojíme hlavičky, zbytek nakrájíme na silnější kolečka a přidáme do pánve k cibulce, stejně tak i hrášek. Ještě chvilku necháme restovat a poté směs zalijeme smetanou smíchanou s nastrouhanou citronovou kůrou a mátou nasekanou na hrubo. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Přidáme polovinu cottage a na závěr zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, osolíme a opepříme. Směs by měla být o něco slanější, protože část soli vsáknou těstoviny. Dno a okraje pekáčku mírně vytřeme máslem a poklademe první vrstvou těstovin. Na ně nalijeme část zeleniny se smetanou a opět poklademe těstovinami. Tento proces stále opakujeme, poslední vrstvu ale musí tvořit těstoviny, které potřeme druhou půlkou cottage, poklademe hlavičkami chřestu osmaženými na másle, posypeme tymiánem a nakonec bohatě zasypeme parmazánem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi na 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat