Jsem naprosto neskutečně zaplavena jahodami. Vůbec je nestíháme jíst,
a to už je jíme po kilech, takže vymýšlím vše možné, jak je zpracovat.
Ovšem nějaké velké a hutná těsta jsou pro mě v těchto vedrech tabu. Takže dort
,,bez těsta''? Pavlova je pro mě ideálním řešením. Korpus tohoto dortu není nic
jiného, než našlehané bílky s cukrem, kukuřičným škrobem a trochou octa, díky
kterému je dort po upečení na povrchu křupavý a uvnitř dokonale vláčný.
Název dortu je inspirován ruskou balerínou - Anna Pavlova, která v roce
1926 navštívila Nový Zéland. Kuchaři se nechali inspirovat její baletní sukní
ze zeleného hedvábí, kterou měl představovat našlehaný bílkový krém na vrch se
šlehačkou. Právě kvůli zelené barvě je původní recept ozdoben kiwi, ale dnes se
již používají nejrůznější druhy ovoce.
Suroviny:
- 4 bílky
- 200 g pískového cukru
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
+
- smetana ke šlehání +
ztužovač
- jahody
- cukr
Žádné komentáře:
Okomentovat