Seitanové steaky

Netvrdím, že jako vegetariánovi se mi občas nezasteskne po pořádném steaku. Ale když si představím, co vlastně jím, hned mě ta chuť přejde. Asi si ani po sedmi letech nedokážu představit, že bych maso měla někdy začít jíst. V tomto ohledu docela obdivuju vegany, jelikož svých sýrů bych se nevzdala za žádnou cenu nikdy na světě. A na druhou stranu nekompromisně odsuzuju lidi, co mají maso naopak naprosto každý den. No, asi bych se tu začala sáhodlouze rozepisovat a nedopadlo by to dobře, tak radši přejdu k samotnému seitanu. Je to v podstatě rostlinná bílkovina. Není to ale taky v podstatě nic jiného, než pšeničný lepek. Ve formě seitanu je ale velmi lehce stravitelný a nezatěžuje tak trávicí systém. Dá se poměrně lehce vyrobit doma. Pokud máte trpělivost. Prostě vezmete mouku, smícháte ji s vodou a postupně vymýváme všechen škrob. Takže pokud nejste líní jako já, pusťte se do toho. Ale jo, taky to mám někdy v plánu.


Suroviny:
  • 1 balení seitanu natural
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 větší větvička libečku
  • 1 větvička tymiánu
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička hořčice
  • šťávu asi z 2 cm zázvoru
  • pár kapek limetkové šťávy
  • sůl, pepř
  • olej
Seitan nakrájíme na plátky, polijeme sójovou omáčkou, přidáme všechno koření, hořčici, zakápneme limetovou šťávou a podle potřeby osolíme a opepříme. Plátky zalijeme olejem a necháme marinovat nejlépe přes noc. Poté ogrilujeme, případně usmažíme na pánvi.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts