Žemlovka

Žemlovka. No, většinou se považuje za takové řekněme nouzové jídlo. Mám moc starých rohlíků? Hmm, udělám žemlovku. Nikdo z ní sice nebude nadšený, ale je to klasika. Tak nějak jsem se na to taky dívala, dokud jsem nepotkala recept od pana Vaňka a čistě náhodou ho vyzkoušela. Do večera se po žemlovce dokonale zaprášilo. Sice je ta dávka cukru celkem pořádná, ale stojí to za to. Navíc teď ve zkouškovém mám na sladké permanentní chuť, takže... mozku neporučíš.


Suroviny:

  • 4-5 starších rohlíků
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 9 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 5 středních jablek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • máslo na vymazání pekáčku
Nádivka:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 50 g rozinek namočených v rumu
Nejdřív si připravíme tvarohovou nádivku. Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutky. Potom přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky. Rum nevylévejte! Následně v míse vyšleháme mléko se žloutky, 2 lžícemi cukru a pomalu všleháme i rozpuštěné máslo. Troubu rozehřejeme na 160°C. V ochuceném mléce namáčíme plátky rohlíků, které klademe do máslem vymazaného pekáčku. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme, poklademe jimi první vrstvu rohlíků a posypeme 3 lžícemi cukru a skořicí. Pokryjeme další vrstvou veky, na niž nalijeme tvarohovou náplň. Poslední vrstvu tvoří opět pečivo, které pokapeme rumem z rozinek. Dáme péct asi na 45 minut. Mezitím ze zbylých bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 4 lžíce cukru a opět prošleháme. Sníh rozetřeme na upečeno žemlovku a ještě dáme na 8 minut do trouby, aby sněhová čepice hezky zezlátla. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts