Významná plus polníčku:
- značný obsah vitaminu C
- velké množství fosforu, vápníku, železa a kyseliny listové
- podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- zvyšuje odolnost proti stresu
- zlepšuje soustředění i výkonnost
Inspirace: http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/01/galettes-se-syrovou-naplni-polnickem.html
- 250 g hladké pohankové mouky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžička soli
- voda
- olej
Předem bych měla říct, že těsto se musí nechat alespoň 2 hodiny odležet, aby mouka mohla nasáknout vodu. Já jsem si ho připravila už večer, ráno ještě mírně doředila vodou a bylo to ideální. Na samotné těsto prostě smícháme mouku s lněným semínkem, solí a postupně přiléváme vodu (já použila asi 500 ml). Výsledná konzistence by měla odpovídat řidšímu těstu na palačinky. Pak ještě přilijeme olej a necháme odstát. Ráno smažíme galetky z obou stran dozlatova. Dobré je pánev pořádně rozpálit a pak stáhnout a galetky dělat spíše pozvolna.
Náplň
- 60 g jáhel
- 50 g kešu ořechů
- 20 g lahůdkového droždí
- 8 sušených rajčat
- sůl, pepř
- polníček
Jáhly spaříme a v osolené vodě vaříme 10 minut, pak přidáme kešu a vaříme ještě dalších 10 minut. Směs necháme lehce vychladnout a ještě teplé dáme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí a mixujeme, dokud náplň není úplně hladká. Pokud použijeme rajčata naložená v oleji, nakrájíme je na malé kousky a přidáme k náplni, pokud je v oleji nemáme, ještě je spaříme horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Náplň dle chuti osolíme a opepříme a už můžeme plnit do galetek, které jsme předtím ještě pokladli pořádným množstvím polníčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat