Významná plus batátů:
- velmi vysoký obsah beta-karotenu (až 187% DDD)
- množství vitaminu B6, rostlinných sterolů a nerozpustné vlákniny
- díky draslíku pozitivně ovlivňují srdeční činnost
- obsahují pektin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Suroviny:
- 4 menší batáty
- 200 g čedaru
- svazek jarní cibulky
- 2 chilli papričky
- několik větviček libečku
- sůl, pepř
- olej
- zakysaná smetana
- 1 stroužek česneku
Troubu zapneme na 200°C. Batáty dobře očistíme, propícháme vidličkou, potřeme olejem ze všech stran a stejně tak posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, dokud nejsou měkké i uprostřed. Pak je necháme mírně vychladnout, odřízneme vršky a částečně vydlabeme. Zevnitř osolíme, opepříme chilli nasekanými papričkami, libečkem, asi 1/2 jarní cibulky pokrájené na kolečka a nastrouhaným čedarem. Ještě na chvilku dáme do trouby pod gril a necháme sýr roztát a zrůžovět. Po vytažení z trouby ještě posypeme zbylou cibulkou. Podáváme se zakysanou smetanou ochucenou 1 stroužkem česneku, citronovou šťávou a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat