Plněné batáty

Plněné brambory zná asi každý. Já je teda dělám celkem často a tak jsem si řekla, že by to chtělo něčím oživit. A proč by ty brambory nemohly být sladké? No batáty, neboli právě sladké brambory, nejsou vyloženě úplně sladké, ale mírně nasládlou chuť opravdu mají. Upozorňuju, že ne každému vždycky sednou, ale já s nimi nemám problém, spíš naopak. O mých momentálních zásobách čedaru už jsem psala, takže další recept plný čedaru je tu.


Významná plus batátů:
  • velmi vysoký obsah beta-karotenu (až 187% DDD)
  • množství vitaminu B6, rostlinných sterolů a nerozpustné vlákniny
  • díky draslíku pozitivně ovlivňují srdeční činnost
  • obsahují pektin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Suroviny:
  • 4 menší batáty
  • 200 g čedaru
  • svazek jarní cibulky
  • 2 chilli papričky
  • několik větviček libečku
  • sůl, pepř
  • olej
  • zakysaná smetana
  • 1 stroužek česneku
Troubu zapneme na 200°C. Batáty dobře očistíme, propícháme vidličkou, potřeme olejem ze všech stran a stejně tak posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, dokud nejsou měkké i uprostřed. Pak je necháme mírně vychladnout, odřízneme vršky a částečně vydlabeme. Zevnitř osolíme, opepříme chilli nasekanými papričkami, libečkem, asi 1/2 jarní cibulky pokrájené na kolečka a nastrouhaným čedarem. Ještě na chvilku dáme do trouby pod gril a necháme sýr roztát a zrůžovět. Po vytažení z trouby ještě posypeme zbylou cibulkou. Podáváme se zakysanou smetanou ochucenou 1 stroužkem česneku, citronovou šťávou a solí. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts