Veganský prejt

Luštěniny se svým složením více podobají obilninám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin (asi 25 %), které v kombinaci s obilovinami (nejlépe celozrnnými) tvoří kvalitní bílkovinu srovnatelnou s bílkovinou živočišnou. Takže pokud se rozhodnete pro vegetariánskou stravu bílkoviny by měly tvořit významnou část Vašeho jídelníčku. Což se velmi často dost odlišuje od skutečnosti. Většina z nás se jim vyhýbá z jediného důvodu a tím jsou trávicí potíže, které jsou způsobeny přítomností oligosacharidů. Těch se lze ale správnou přípravou téměř zbavit. Prvním krokem je máčení ve vodě, které zničí až 40% oligosacharidů. Další výrazný podíl se zničí vařením a pro ještě lepší stravitelnost lze k luštěninám přidat bylinky (majoránka, saturejka).





Významná plus fazolek adzuki:
  • jsou lépe stravitelné, než většina ostatních luštěnin
  • pozitivní vliv na činnost ledvin
  • vysoký obsah fosforu pomáhá při léčbě únavy
  • velké množství rostlinných bílkovin a vápníku
Suroviny:
  • 200 g fazolek adzuki
  • 200 g ječných krup
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • špetka chilli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • hrst sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • olej
+ kysané bílé zelí

Fazole i kroupy namočíme do vody. Nejlépe přes noc, značně to zkrátí dobu vaření. Následně luštěniny slijeme a dáme vařit. Vodu na kroupy osolíme, fazolky dosolíme až před koncem varu. Vaříme doměkka. Já pokaždé do hrnce přidávám větvičku majoránky a libečku. Když jsou luštěniny měkké, v pánvi na trošce oleje necháme zezlátnou cibulku, přidáme adzuki, česnek, sójovou omáčku, chilli a kmín. Podlijeme troškou, vodu a necháme ještě asi 10 minut dusit. Fazolky by měly být mírně rozvařené. Pak přidáme kroupy a majoránku, osolíme a opepříme. Dle potřeby přilijeme trochu vody, výsledná konzistence by měla být mírně mazlavá, ještě dochutíme a podáváme s kysaným zelím.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts